Логин

Декабрь 2014
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Ноя   Янв »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
180х68 YOUCONTROL
transparency_ua-01
ЦЕДЕМ
47887_original
banner_PRAVO-Z_180x68
banner_ZMINA_180x68
banner_UNCPD_180x68
banner_GURT_180x68
banner_GROM-PROS_180x68

Наша кнопка

Разместите нашу кнопку
у себя на сайте

Народная защита
Размер кнопки - 180x68px

код кнопки:
<a href="http://захист.zp.ua" > title="Народная защита" target="_blank"> <img src= "http://xn--80ane0bfp.zp.ua/wp-content/uploads/2012/03/nz-banner_180x68.gif" /></a>

Громадські експерти підтримують пропозиції Мін’юсту щодо удосконалення громадської експертизи

Громадські експерти підтримують пропозиції Мін’юсту щодо внесення змін до Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади, затвердженого постановою КМУ від 5 листопада 2008 р. № 976. До 31 грудня на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції та урядовому веб-сайті «Громадянське суспільство і влада» триває публічне громадське обговорення проекту цієї постанови.


У вересні 2014 р. Міністерство юстиції України видало наказ «Про утворення робочої групи з розробки проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 976 і від З листопада 2010 р. № 996». До складу робочої групи були включені представники міністерства та громадських організацій.

У запропонованому проекті постанови передбачено ряд новацій по удосконаленню процедури проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади. Серед них, приведення тексту постанови до вимог Законів «Про доступ до публічної інформації» та «Про громадські об’єднання», а також інші корективи строків і окремих процедур.

Окрім цього, у разі прийняття постанови у даній редакції, громадську експертизу зможуть проводити громадські ради, які утворені при органах виконавчої влади. Для цього, їм доведеться додавати копію протоколу засідання, на якому було прийнято рішення про проведення експертизи.

Орган виконавчої влади буде зобов’язаний разом із інформацією про громадську експертизу оприлюднювати тексти наказу чи розпорядження про її проведення, а також надавати в електронному вигляді матеріали, які необхідні ІГС для її проведення.

У порядку також чітко виокремлено підстави для відмови у проведенні громадської експертизи – лише у разі якщо її предмет та мета суперечать чинному законодавству України, виходять за межі компетенції відповідного органу або якщо запит на проведення громадської експертизи не відповідає вимогам відповідного порядку.

На органи влади покладено обов’язок у тижневий строк після надходження запиту прийняти розпорядчий акт про проведення експертизи, або повідомити ІГС про відмову у її проведенні із чітким обґрунтуванням і зазначенням підстав відмови. Досі, як свідчить практика проведення громадських експертиз, за відсутності в порядку таких підстав, органи влади довільно трактували відповідні положення і часто необґрунтовано відмовляли. У судовій практиці є багато рішень судів про незаконність таких відмов.

У проекті постанови встановлено заборону на проведення експертизи одночасно двома і більше ІГС чи спільно з громадською радою, а також якщо посадові особи цього органу чи їх близькі родичі є засновниками або входять до керівних органів відповідного ІГС, громадської ради. В практиці застосування траплялись випадки, коли декілька суб’єктів із того ж самого питання ініціювали експертизу та фактично блокували роботу окремих структурних підрозділів, або близькі родичі посадових осіб через ІГС «схвалювали» діяльність цих же посадовців.

Проект постанови також встановлює строк подання експертних пропозицій, за результатами проведення громадської експертизи — не пізніше 3 місяців. Це пов’язано із численними фактами, коли ІГС зловживаючи своїм правом ініціювали експертизу, але її не закінчували. Як свідчить практика, лише половина ініційованих громадських експертиз отримувала кінцевий результат – експертні пропозиції.

Порядок також передбачає, що якщо ініціатор експертизи не подав у визначені строки експертні пропозиції експертиза діяльності органу вважається такою, що не відбулася.

Окрім цього, пропоновані зміни визначають чітку форму і зміст експертних пропозицій. Пропозиції мають містити інформацію про ініціатора експертизи; предмет і мету експертизи; відомості про експертів, які проводили експертизу; оцінку діяльності органу виконавчої влади та ефективності прийняття і виконання ним рішень, програм, реалізації владних повноважень; пропозиції щодо розв’язання суспільно значущих проблем та удосконалення діяльності органу виконавчої влади. Ці пропозиції повинні стосуватись безпосередніх повноважень цього органу та містити чіткі рекомендації і заходи із їх впровадження.

В Україні склалась практика, коли в одних випадках ІГС готували експертні висновки, в інших — зауваження, а ще в інших – акти-висновки. Часто ІГС лише описували проблеми і не пропонували жодних конкретних пропозицій, які б в межах повноважень міг вирішити відповідний орган.

Загалом, винесений на громадське обговорення текст проекту про внесення змін до Постанови КМУ від 5.11.2008 р. № 976 (Порядок сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади) усуває численні перешкоди і суперечності у практиці функціонування громадської експертизи, структурує саму процедуру їх проведення, удосконалює строки і окремі неоднозначні процедурні моменти, уніфікує стандарти підготовки експертних висновків, а також запобігає недобросовісному її використанню як посадовими особами, так і самими ініціаторами громадських експертиз.

ІПЦ Наше право висловлює вдячність проекту Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй «Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства» за підтримку ідеї удосконалення порядку проведення громадської експертизи.

http://www.civicua.org/news/view.html?q=2360160

Оставить комментарий

  

  

  


2 × один =

Вы можете использовать эти HTML-тэги

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>