Логин

Июль 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Июн   Авг »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
180х68 YOUCONTROL
transparency_ua-01
ЦЕДЕМ
47887_original
banner_PRAVO-Z_180x68
banner_ZMINA_180x68
banner_UNCPD_180x68
banner_GURT_180x68
banner_GROM-PROS_180x68

Наша кнопка

Разместите нашу кнопку
у себя на сайте

Народная защита
Размер кнопки - 180x68px

код кнопки:
<a href="http://захист.zp.ua" > title="Народная защита" target="_blank"> <img src= "http://xn--80ane0bfp.zp.ua/wp-content/uploads/2012/03/nz-banner_180x68.gif" /></a>

#4 Запорізька ОВА та облрада розійшлись у кількості релокованих комунальних закладів

Дослідження  стану справ та  злагодженості дій Запорізької ОВА та Запорізької обласної ради  в питанні релокації об’єктів комунальної власності  показали повний провал цього напрямку діяльності обома  регіональними органами публічної влади. Оскільки ЗОВА та ЗОР розійшлись навіть у кількості  релокованих  комунальних  закладів.

Чому ми придивляємось до облради, коли повноваження з управління об’єктами комунальної власності передано до компетенції ОВА? Тому, що гарний власник всіма способами буде рятувати своє майно і людей. Тому, що ОВА продовжує фінансувати окремі комунальні заклади ЗОР, що залишились на ТОТ Запорізької області. А питання ефективності  використання бюджетних коштів з повноважень облради ніхто не вилучав.

Загалом, релокація, що це? Юридичного визначення ми не знайшли.

Що має на увазі Мінекономіки під релокацією?Урядова програма релокації підприємств реалізується Міністерством економіки України спільно з обласними держадміністраціями, а також Укрзалізницею та Укрпоштою. Щоб взяти участь в програмі, необхідно зареєструватись на платформі цифрової взаємодії за посиланням https://auction.e-tender.ua/register . До державної  програми релокації може долучитися будь-яке підприємство та отримати пакет державної підтримки, що включає в себе наступні опції:

  1. підбір місця розташування для потужностей підприємства;
  2. допомога з перевезенням на нову локацію;
  3. сприяння в розселенні працівників та пошуку нових співробітників;
  4. підтримка у відновленні логістики, закупівлі сировини та пошуку ринків збуту.

Чи відпрацювала за цією ж схемою Запорізька ОВА та Запорізька обласна рада для релокації об’єктів комунальної власності ЗОР, що на час воєнного стану залишається в зоні їх відповідальності, ми готові повідомити. Результати дослідження сформовані на підставі даних, отриманих у відповідь на запити від ОВА та ЗОР. У відкритому доступі ця інформація відсутня.

В Запорізькій області  налічується 168 об’єкт комунальної власності. Перелік яких, з перепосиланням на  офіційний  веб-сайт Запорізької обласної ради розміщено на офіційному веб-сайті Запорізької ОВА. https://www.zoda.gov.ua/article/1944/perelik-pidprijemstv,-ustanov-ta-organizatsiy,-yaki-pidvidomchi-za-galuzevoju-spryamovanistju-strukturnim-pidrozdilam-oblasnoji-derzhavnoji-administra.html

З чим не згодна обласна рада. Яка на своєму офіційному веб-сайті  розмістила наступні данні  станом на кінець 2021 року:

Слайд1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З них 33, за даними ОВА,  знаходяться  на тимчасово окупованій території Запорізької області.  вих.№ 79-3-134-е від 07.06.2023   вик. Медвідь  С., підписант Малашко Ю.

На сайті ж  Запорізької обласної ради їх 147  https://zor.gov.ua/komunalna-vlasnist

І вона  надала перелік з 29 об’єктів на ТОТ.  При тому, що на веб-сайті їх 34.

Що ж стосується найменувань та структури цих комунальних закладів, то ОВА та ЗОР обліковують їх в різній системі координат.

вих.№ 024/01-70 ПІ від 18.05.2023 вик. Алексенко К., підписант Жук О. 

ОВА обліковує за головними розпорядниками бюджетних коштів:

Відповідальний структурний підрозділ ОВА Загальна кількість  на ТОТ Запорізької області, од.
Департамент культури та інформаційної політики 2
Департамент соціального захисту 5
Служба у справах дітей 5
Департамент охорони здоров’я 7
Департамент освіти та науки 14
Всього: 33

Не врахувавши 1-го  комунального закладу Департаменту освіти та науки.

А обласна рада- за територіями:

Відповідальний структурний підрозділ ОВА Загальна кількість  на ТОТ Запорізької області, од.
Бердянський район 10
Бердянськ 6
Приморськ 1
с.Преслав 2
смт.Чернигівка 1
Василівський район 4
Василівська мтг. 2
Кам’янсько-Дніпровська мтг. 1
Малобілозерська стг. 1
Мелітопольський район 11
Мелітополь 6
Мирненська стг. 1
Плодородненська стг. 1
Семенівська стг. 1
Терпінівська стг. 2
Пологівський  район 4
Молочанська мтг. 2
Пологівська мтг 1
Токмацька мтг. 1
Всього: 29

При цьому, обласна рада повідомляє, що, відповідно до Розпорядження голови ЗОВА №201 від 26.04.2022 року,  станом на 18.05.2023 року, релоковано 2 комунальні заклади медичної сфери:

КЗ Бердянський медичний фаховий коледж ЗОР

КЗ Мелітопольський медичний фаховий коледж ЗОР

29+ 2= 31. Проти 33 наданих ОВА.

Тобто, Запорізька ОВА та Запорізька обласна рада розходяться в кількості об’єктів комунальної власності, що перебувають на ТОТ Запорізької області.

При цьому, точну кількість релокованих об’єктів комунальної власності ЗОР на сьогодні на підставі отриманої від ЗОВА та ЗОР інформації нам достеменно встановити не вдалось. Що негативно характеризує  ОВА, як орган публічної влади, на який на час воєнного стану покладено додаткові повноваження. Як видно зі зведених в таблицю даних, ОВА не тільки не повідомляє обласну раду про свої рішення, а і в середині не має  однозначної достовірної інформації через порушення злагодженості та  внутрішньої організації процесів.

За даними розпорядника публічної інформації Загальна кількість  на ТОТ Запорізької області, од. Сфера Реквізити Розпорядження Відповідь надав Реквізити відповіді на запит
Запорізька ОВА 4 Медична-3,

Культури-1

  Медвідь. С.

Малашко Ю.

79-3-134-е від 07.06.2023
Запорізька обласна рада 2 Медична-2   Алексенко К., Жук О 024/01-70 ПІ від 18.05.2023
Департамент культури та інформаційної політики 1   Розпорядження № 236 від 19.05.2022 Абеляшева Л., Мороко В. 21-3 від 20.06.2023
Департамент соціального захисту - - - Сиволап В. 79-3-167-е від 22.06.2023
Служба у справах дітей Відповідь не надана        
Департамент охорони здоров’я - - Розпорядження № 201 від 26.04.2022,

 

Розпорядження № 212 від 04.05.2022

Савченко Р., Клименко В. 03.3/47-інф від 20.06.2023
Департамент освіти та науки Відповідь не надана        

ОВА ж наполягає на тому, що релоковано 4 об’єкти комунальної власності ЗОР з 33-х проти 2-х релокованих з 29, за даними обласної ради. Додаючи до КЗ Бердянський медичний фаховий коледж ЗОР та КЗ Мелітопольський медичний фаховий коледж ЗОР ще КЗ Мелітопольський фаховий коледж культури і мистецтв ЗОР та КНП Санаторій медичної реабілітації Глорія ЗОР.

З чим не згодна директор Департаменту охорони здоров’я Вікторія Клименко, зазначивши у відповіді, що не володіє інформацією про рішення з релокації медичних об’єктів комунальної власності. Тобто, їй не відомо про 2 релоковані фахові медичні коледжі, які Департамент фінансів фінансує з обласного бюджету? Чи приховування публічної інформації є принциповим для Вікторії Клименко?

Департамент культури та інформаційної політики надав копію Розпорядження про релокацію Мелітопольського фахового коледжу культури і мистецтв.

Але жоден з розпорядників не надав інформації про Структурний підрозділ/Особу, відповідальну за контроль за законністю дій  та рішень керівників об’єктів комунальної власності ЗОР. В т.ч. виконання ними рішень ЗОР та ЗОДА. Та перелік документів (Закон,  Постанова,  Розпорядження, Положення, посадова інструкція тощо), якими регулюються ці контролюючі функції.

Як і ОВА не надала жодного запитуваного Розпорядження про релокацію об’єктів комунальної власності.

Відповідно, ОВА не володіє інформацією про релокацію об’єктів комунальної власності, що віднесено до її повноважень на час діє воєнного стану. 

Що свідчить про відсутність управлінських рішень, направлених на організацію діяльності з управління та контролю за діяльністю  і збереженням об’єктів комунальної власності ЗОР в Запорізькій ОВА. І неналежне виконання ними функції управління об’єктами комунальної власності та бюджетними коштами під час воєнного стану.

Оскільки  ОВА продовжує  бюджетним коштом фінансувати  більшість з них. Постає обгрунтоване питання законності, обгрунтованості та ефективності такого фінансування.

Постійно  до нас  надходить багато інформації як про розграбування рашистами обладнання та майна об’єктів комунальної власності, так і про облаштування там шпиталів для поранених загарбників.

Що в таких умовах фінансує Запорізька ОВА, повідомляючи про фінансування діяльності більшості з об’єктів комунальної власності на ТОТ, та  яким чином виплачується зарплата, кому, і чим підтверджується відпрацьований на Україну час , не відомо.

Релокація5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідно, Запорізька ОВА  з тимчасово окупованої території Запорізької області евакуювала лише  2,5% підопічних  з об’єктів комунальної власності ЗОР   і зберегла лише 8,3% кадрів комунальних закладів.

Відповідно, і падіння рівня зарплати має бути синхронним, з врахуванням відсотку при виплаті на простої. Навіть при дуже умовних розрахунках, падіння рівня фінансування на утримання  комунальних закладів має також зменшитись приблизно на 65%. Чого ми в 2022 році не спостерігали.

Хто оплачує  захищені статті витрат, закупівлю ліків, матеріалів, обладнання тощо? І на чию користь все це використовується? Відслідкувати з відкритих джерел частково можна лише медичну галузь.

Окрім майнового та фінансових напрямків, окремим питанням постає питання евакуації та подальшої долі підопічних шкіл, санаторіїв, ліцеїв та інтернатних закладів. Єдиний, хто надав нам інформацію про евакуйованих до безпечних регіонів України людей -Віталій Сиволап. Повідомляючи, що з установ соціального захисту, підвідомчих Департаменту соціального захисту населення евакуйовано 664 особи похилого віку та з інвалідністю, з них 67-діти з інвалідністю, які є підопічними/вихованцями обласних інтернатних установ соціального захисту. При цьому, цифру загальної кількості підопічних станом на 24 лютого 2022 року не повідомив. Тож, встановити чи всі підопічні були евакуйовані не можливо.

Доля  мешканців 11-ти  шкіл-інтернатів,  3-х  санаторних шкіл-інтернатів та Мелітопольського ліцею-інтернату,  підпорядкованих Департаменту освіти і науки, не відомі. Як і Молочанського дитячого санаторію,  Санаторію Глорія, підпорядкованими  ДОЗ. Як і закладів, якими опікується Служба у справах дітей. Оскільки ними інформацію не надано.

З власних джерел нам вдалось дізнатись що в Запорізькій області діє 7 психоневрологічних інтернатів, які підвідомчі Департаменту соціального захисту населення. З них 3 на ТОТ Запорізької області:

Михайлівський психоневрологічний інтернат ЗОР,

Преславський психоневрологічний інтернат ЗОР,

Орловський психоневрологічний інтернат ЗОР, які не релоковані і не евакуйовані.

Усі підопічні Таврійського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням ЗОР (що знаходиться на підконтрольній території  в зоні бойових дій і постійно під ворожими обстрілами) евакуйовані до установ/закладів, розташованих на більш безпечних територіях інших регіонів України, а також до інтернатних установ Запорізької області. При тому, що інформація на офіційному веб-сайті ЗОР про нього відсутня.

Станом на 20.12.2022 в умовах цілодобового перебування у трьох інтернатних установах (Любицький, Любомирівський та Веселівський), розташованих на підконтрольних територіях, соціальну послугу стаціонарного догляду отримують 840 осіб.

Також частково переміщені (евакуйовані) підопічні з Любицького інтернату (на підконтрольній території). Евакуація з підконтрольної території продовжується.

Що стосується евакуації дитячих закладів, то, за наданою Генпрокуратурі Національною соціальною сервісною службою України  інформацією, станом  на 13.07.2022 в Запорізькій області за кордон евакуйовано 12 закладів, в яких перебувало 560 дітей, а саме:

  1. КЗ Оріхівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей ЗОР,
  2. КЗ Пологівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей ЗОР,
  3. КЗ Запорізький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою «Захисник» ЗОР,
  4. Православний дитячий будинок «Надія» Запорізької Єпархії УПЦ,
  5. БО «Благодійний фонд Дитяча оселя Надія»,
  6. КЗ Бердянська загальноосвітня санаторна школа- інтернат І-ІІІ ступенів ЗОР,
  7. КЗ Гуляйпільська спеціальна  загальноосвітня школа-інтернат ЗОР,
  8. КЗ Запорізький обласний центр  соціально- психологічної реабілітації дітей ЗОР,
  9. КЗ Запорізький обласний спортивний ліцей ЗОР,
  10. КЗ Мелітопольска спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Гармонія» ЗОР,
  11. КЗ Мелітопольський обласний центр   соціально- психологічної реабілітації дітей ЗОР,
  12. КЗ Мирненський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей ЗОР.

З яких 6 на  ТОТ і 1 Оріхівський в зоні бойових дій. Інші розташовані в м.Запоріжжя.

Проте, жодного рішення про релокацію  комунальних закладів і евакуацію підопічних у відповідь на запит не надано.

Департамент освіти і науки (Захарчук В.) службі у справах дітей 10.08.2022 року повідомив, що після 24.02.2022 року  через державний кордон України до інших держав евакуйовано 223 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування із закладів загальної середньої освіти з інтернатами:

З КЗ Бердянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів ЗОР- 115 осіб . Групу супроводжувало 7 осіб.

(18.03.2022 група перетнула кордон з Польщею. Постановка на консульській облік-Мілан) (Наказ КЗ №24-г від 16.03.2022, Розпорядження голови ОВА № 113 від 17.03.2022);

З КЗ Гуляйпільська спеціальна  загальноосвітня школа-інтернат ЗОР- 106 осіб.

Групу супроводжувало 20 осіб.

(09.03.2022 група перетнула кордон з Польщею. Постановка на консульській облік- Гданськ)

(Наказ КЗ №43 від 08.03.2022, Розпорядження голови ОВА № 99 від 08.03.2022);

З КЗ Запорізький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою «Захисник» ЗОР- 2 особи

(23.03.2022група перетнула кордон з Польщею. Постановка на консульській облік- Швіржави),  (Наказ КЗ № 20 від 04.03.2022)

Здобувачі освіти із КЗ Мелітопольска спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Гармонія» ЗОР через державний кордон України не направлялися.

КЗ Кам’янсько-Дніпропетровська загальноосвітня санаторна школа-інтернат ЗОР залишилась на ТОТ Запорізької області. Дата припинення діяльності – серпень 2022 року. Керівник- колаборантка.

Інформація за даними  Департаменту освіти і науки ЗОВА № 1627/03.2-18 від 10.08.2022.

Хто ті посадовці, які відповідали за релокацію та евакуацію? Відповідали за збереження комунального майна та бюджетних коштів? За співробітників та підопічних?

Відповідальні за евакуацію дітей і підготовку відповідної інформації:

Слайд2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проте, кошти обласного бюджету продовжують витрачатись як на утримання, так і на зарплати співробітникам   33 об’єктів комунальної власності в 2022 році. І 30-ти  в 2023 році.

134

 

024-01-70

 

 

Що ж стосується бачення обласною адміністрацією форми релокації, то, згідно тексту Розпоряджень,  воно зводиться  лише до зміни юридичної адреси. В розпорядженні відсутні управлінські рішення про евакуацію і розміщення  людей,  співробітників, майна та  надання приміщення для продовження діяльності  закладів та підприємств. Відповідно, виходячи з наданої інформації,  є підстави стверджувати про високий рівень бездіяльності ОВА в питанні управління об’єктами комунальної власності. Про ефективність мова не йде.

 

Слайд3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Окремого дослідження потребує рівень виконання своїх повноважень керівниками об’єктів комунальної власності. Чи були/є вони на зв’язку з ОВА та обласною радою? Які рішення приймали? Які дії вчинили для евакуації мешканців, родин співробітників, матеріальних цінностей? Що з приміщеннями? Що з майном? Що з людьми? Чи  надали до ОВА чи до ЗОР інвентаризаційні відомості? Скільки  співробітників зрадили? Скільки залишились на ТОТ? Скільки за кордоном? Скільки в Україні? Скільки продовжують працювати? Скільки у простої? Скільки працюють дистанційно? І таких запитань без відповідей безліч.

Загалом, Статути комунальних установ, закладів та КНП покладають на них відповідальність за наслідки своєї діяльності в межах належних йому грошових коштів відповідно до чинного законодавства України. Їх майно становлять основні фонди, оборотні засоби, кошти, а також інші цінності, в тому числі передані їм Уповноваженим органом, вартість яких відображається у самостійному балансі.   Це майно є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області і закріплюється за ним на праві оперативного управління. Здійснюючи право оперативного управління, об’єкти комунальної власності ЗОР  володіють, користуються та розпоряджаються майном, з обмеженням правомочності розпорядження щодо основних фондів відповідно до чинного законодавства України та свого Статуту/ Положення. Основними фондами вони мають право розпоряджатися лише з дозволу Уповноваженого органу відповідно до встановленого порядку.

Статути/Положення об’єктів комунальної власності ЗОР мають наступну норму щодо відшкодування завданої шкоди:

«Збитки, завдані ХХХХХ внаслідок порушення його майнових прав фізичними або юридичними особами, органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, відшкодовуються ХХХХХ відповідно до чинного законодавства України.» Судячи з формулювання, об’єктам комунальної власності ЗОР не можливо буде стягнути завдану окупацією та обстрілами росії шкоду з країни-агресорки через відсутність такого формулювання. Оскільки росія не є ані юридичною, ані фізичною особою, ані органом місцевого самоврядування.

Відповідно, всі Статути/Положення об’єктів комунальної власності  потребують внесення змін до них.

Керівники об’єктів комунальної власності ЗОР відповідно до компетенції видають накази організаційно-розпорядчого характеру, у разі порушення трудової дисципліни та невиконання функціональних обов’язків накладають дисциплінарні стягнення на працівників. Приймають рішення з питань забезпечення діяльності.

Директор та працівники Інтернатів несуть персональну відповідальність за збереження життя та здоров’я підопічних, дотримання їх прав і запобігання дискримінації щодо них.

Контроль за галузевим напрямком здійснюють структурні підрозділи ОДА, за фінансовою, господарською та статутною діяльністю — здійснюється Департаментом та іншими відповідними органами в межах їхньої  компетенції згідно з чинним законодавством України.

Контроль за  дотриманням чинного законодавства та  за ефективним використанням майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області, здійснюється Запорізькою обласною радою.

Керівник та головний бухгалтер несуть персональну відповідальність за додержання порядку ведення і достовірності обліку та звітності.

Відповідно, збереження здоров’я та життя підопічних- відповідальність керівництва та персоналу  об’єкту комунальної власності. Збереження коштів та власності- Запорізької обласної ради. Натомість, контакти з керівниками комунальних закладів не налагоджена. Обласна рада з березня 2022 року не збиралась на сесії, депутатські комісії на опрацювання цих питань не працюють. Місцезнаходження депутатів Запорізької обласної ради (окрім окремих  колаборантів) не відоме.

Стрімка окупація росією наших територій, звісно, не сприяла планомірній роботі. Але керівники, здебільшого, мали  обмежену можливість евакуювати підопічних, документацію, електронні ключі, печатки, інвентаризаційні відомості, вивозити  співробітників, тощо.

Керівники об’єктів комунальної власності мали  сконтактувати з обласною радою або ОВА, передати печатки та електронні ключі непрацюючих закладів, заблокувати доступ окупантам до рахунків  та реєстрів. А також відзвітувати про евакуацію підопічних та персоналу, можливість релокації, стан майна. Тощо.

Так, Лєйлу Ібрагімову — директорка Мелітопольського краєзнавчого музею, депутатку Запорізької обласної ради від «Європейської солідарності» рашисти викрали 10 березня, вимагаючи видати скіфське золото. Тобто, через 14 днів після широкомасштабного вторгнення. Вона повідомила журналістам що ніякої евакуації ОВА не проводила.  Її здивувала реакція на ці події міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голови Військово-цивільної адміністрації Запорізької області Олександра Старуха та інших профільних чиновників, які заявили, що в музеї були лише копії коштовних експонатів. Лєйла Ібрагімова розповіла «Бабелю», що з нею було в полоні, як закопувала музейне золото в підвалі та чому вважає Міністерство культури та інформаційної політики винним у викраденні музейної колекції. https://babel.ua/texts/78370-ministerstvo-kulturi-zi-mnoyu-zhodnogo-razu-ne-zv-yazalosya-direktorka-melitopolskogo-muzeyu-lyeyla-ibragimova-pro-te-yak-rosiyani-vikrali-skifske-zoloto-pro-polon-dopiti-ta-miscevih-kolaborantiv

За наявною інформацією, ані ОВА, ані обласною радою,  нічого цього зроблено не було. Більш того, обласна рада продовжує фінансувати об’єкти комунальної власності на ТОТ коштом обласного бюджету.

Цей безлад став результатом недолугої кадрової політики розставляння своїх «тушок» на фінансові потоки. Яка, як спрут, окутала  всю Україну, проникаючи на всі рівні влади.

З інформації, наданої обласною радою у відповідь на запит, витікає, що директор КНП обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги ЗОР Федір Паталах своїм листом вих.№ 2175 від 07.08.2022 повідомляє заступника голови ЗОР В. Куценко про те, що керівник Молочанського структурного підрозділу, який знаходиться на ТОТ Запорізької області,  телефоном повідомив що працівники цього підрозділу  з 06.09.2022 року написали заяви про працевлаштування у так звану  новостворену філію з надання психіатричної допомоги окупаційної влади. І просив погодити питання  щодо тимчасового припинення діяльності цього структурного підрозділу. На що отримав відповідь, за підписом Куценко В., підготовлену Лавриненко Л. з пропозицією  самостійно вирішувати питання своїх структурних підрозділів. Запропонувавши, як вихід,  призупинення дії трудових договорів. Роз’яснивши, що згідно ч.4 ст.13 Закону Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану відшкодування заробітної плати, гарантованих компенсаційних виплат працівникам за час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює збройну агресію проти України. Облрада попросила СБУ перевірити цю інформацію. Що є належним ланцюжком дій. Проте, результати цієї перевірки не відомі. Як і чи була вона взагалі.

За аналогічною процедурою з 16.08.22 року наказом по Центру (Запорізький обласний протитуберкульозний клінічний диспансер) призупинено трудові договори з працівниками Бердянського та Мелітопольського відділень у кількості 108 осіб. З 12.10.2022 року Центром с НСЗУ укладено договір на 49 пакет – забезпечення збереження кадрового потенціалу, на загальну суму 3 836,043 тис. грн. Що потребує  здійснити верифікацію інформації про працівників, які працюють за фактичною адресою надання медичних послуг такими надавачами  (Постанова КМУ № 232 від 17.03.2023 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/232-2023-%D0%BF#Text ).  А чи проводилась така верифікація ОВА, не відомо.  Хоча Уряд покладає на ОВА такий обов’язок. Цікаві матеріали  верифікації, методи її проведення та результати.

У  інформації  ОВА щодо видатків з обласного бюджету на утримання об’єктів комунальної власності ЗОР, розташованих на ТОТ Запорізької області, цих об’єктів немає. Немає їх і у списку наданому ЗОР.

Комплексний аналіз наданої інформації ставить кілька питань щодо обгрунтованості фінансування  діяльності  та виплати зарплати працівникам 18-ти з  33-ьох  об’єктів комунальної власності. Як то:

Населений пункт Найменування Департа

мент

Кількість співробітників, яким виплачується зарплата, осіб/сума в 2023, тис.грн. Сума фінансування з обласного бюджету в 2022/2023 роках, тис.грн. Прим.
Бердянський район
Бердянськ КУ Обласний центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю ЗОР Департамент соц.захисту 26/

876,503

3 119,708/

2 987,790

Зарплата- 22,68%
Бердянськ КЗ Бердянська загально

освітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів ЗОР

Департамент освіти і науки 89/

5 611,674

21 303,813/

19 719,995

115 дітей евакуйовано за кордон.

Супроводжували 7 дорослих.

Кількість співробітників за даними ОВА  не змінилась.

Зарплата 22,15%

Бердянськ КЗ Обласний соціальний центр матері та дитини ЗОР Служба  у справах дітей 12/

323,3

1 557,5/

1 384,2

Зарплата- 18,93%
Приморськ КНП Санаторій медичної реабілітації Глорія ЗОР ДОЗ 87/

0,00

208,925/

0,00

 
с.Преслав Приморської МТГ КЗ Преславська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат ЗОР Департамент освіти і науки 38/

290,011

7 590,92/

7 344,07

Зарплата- 3,79%
смт. Чернігівка КЗ Чернігівська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступені ЗОР Департамент освіти і науки 15/

530,591

2 071,141/

1 902,783

Зарплата- 21,80%
Василівський район
Василівська МТГ КЗ Василівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат ЗОР Департамент освіти і науки 81/

2 458,767

15 539,173/

15 285,908

Зарплата- 13,86%
Малобілозерська СТГ КЗ Малобілозерська спеціалізована естетична школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Дивосвіт» ЗОР Департамент освіти і науки 65/

4 142,23

14 377,207/

14 133,078

Зарплата- 22,66%
Мелітопольський район
Мелітополь КЗ Мелітопольська  спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Гармонія» ЗОР Департамент освіти і науки 58/

290,011

7 590,92/

7 344,07

Діти евакуйовані

 

Зарплата-  3,80%

Мелітополь КЗ Мелітопольський  ліцей-інтернат ІІ-ІІІ ступенів ЗОР Департамент освіти і науки 43/

3 916,384

14 377,207/

14 133,078

Зарплата- 21,70%
Мелітополь КЗ Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей ЗОР Служба у справах дітей 32/

1 197,5

4 063,6/

3 830,8

Діти  евакуйовані

 

Зарплата- 23,82%

 

Мирненська СТГ КЗ Мирненський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей ЗОР Служба у справах дітей 32/

1 043,8

4 910,9/

4 707,5

Діти евакуйовані

 

Зарплата- 18,15%

Плодородненська СТГ КУ Михайлів

ський психоневрологічний інтернат ЗОР

Департамент соц.захисту 14/

311,859

10 058,129/

7 998,616

На ТОТ. Окупанти вивезли підопічних. Територія  ними використовується як військовий об’єкт під посиленою охороною.

 

Зарплата- 3,75%

Терпінівська СТГ КЗ Терпіннівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат ЗОР Департамнт освіти і науки 53/

619,923

13 004,953/

12 722,852

Зарплата- 4,65%
Пологівський район
Молочанська МТГ КЗ Молочанська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат  ЗОР Департамент освіти і науки 88/

2 659,789

15 509,43/

15 090,967

Зарплата- 17,63%
Пологівська МТГ КЗ Пологівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей ЗОР Служба  у справах дітей 36/

1 603,1

5 260,1/

5 153,3

Діти евакуйовані

 

Зарплата- 23,73%

Токмацька МТГ КЗ Токмацька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат ЗОР Департамент освіти і науки 60/

2 621,494

12 466,209/

12 182,623

Зарплата- 17,71%
 
  КЗ Гуляйпільська спеціалізована загальноосвітня  школа-інтернат ЗОР Департамент освіти і науки 100/

6587,031

23 066,744/

22 282,04

106 дітей евакуйовано за кордон.

Супроводжували 20 осіб.

Кількість співробітників за даними ОВА не змінилась.

 

Зарплата- 22,82%

 

Приблизний пропорційний розподіл фінансування  ми можемо провести на підставі даних  за 2021 рік, що містяться на веб-сайті Запорізької облради:

Слайд4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як видно на діаграмі, питома вага заробітної плати в 2021 році  складає 76,6%. Натомість данні таблиці свідчать, що під час воєнного стану  на фінансування діяльності  комунальних закладів, установ та підприємств, що знаходяться на ТОТ, чомусь  направлялись більші суми, аніж на зарплату. Оплата прац в 2023 роц складає від 3,75% до 23,82%.  Навіть, в умовах вимушеного простою основною статтею видатків має бути саме зарплата (для збереження кадрового потенціалу), а не непрацюючий (або працюючий на окупантів) заклад.

Чи звільняти працівника, який наразі перебуває на тимчасово окупованій території і примусово отримав російський паспорт? Відповіді дають в U-LEAD:

Працівник, який перебуває на тимчасово окупованій території (ТОТ), залишається громадянином України і може перебувати на своїй посаді. Ніхто достовірно не знає, в якій ситуації та за яких обставин людина отримала той паспорт.

Якщо не було призупинено трудові відносини, то працівник, перебуваючи на ТОТ, може перебувати у простої і отримувати часткову заробітну плату. Це вписується в концепт підтримки українців на ТОТ.

Повністю роз’яснення експертів U-LEAD про кадрові питання щодо роботи ОМС в умовах окупації за посиланням  https://u-lead.org.ua/news/236

 

Уряд спільно з Міністерством економіки України з березня 2022 року  реалізують програми з релокації українських підприємств, які знаходяться у зоні активних бойових дій. Бізнес отримував  допомогу в переміщенні свого обладнання на безпечні території, пошуку виробничих приміщень та розселенні працівників.

Реалізація програми здійснювалася на основі таких нормативно-правових актів:

  • Постанова Уряду №305 від 17.03.2022: регламентує безоплатне перевезення майна вітчизняних підприємств, установ та організацій згідно з переліком, який формується Міністерством економіки і передається до Міністерства інфраструктури;
  • Розпорядженням Уряду №246-р від 25.03.2022: передбачає план невідкладних заходів з переміщення у разі потреби виробничих потужностей суб’єктів господарювання з територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій, на безпечну територію.

Бухгалтери звертають увагу на документообіг, що супроводжує цей процес. Оскільки, окрім вивезення персоналу, мова йде про вивезення, розміщення на новому місці та запуск діяльності з відновленням своєї роботи. Тобто, з  точки зору бухгалтерського обліку, релокацією вважається перенесення діяльності підприємства із зони бойових дій на безпечну територію, де воно може продовжити свою діяльність.

І розпочинати  евакуацію майна бухгалтери радять з видачі Наказу керівника про переміщення майна. В якому визначити місце евакуації, строки на переїзд та запуск потужностей, перелік майна що підлягає евакуації, відповідального, послідовність дій та відповідальних за кожен етап тощо.

Визначення переліку майна відбувається на підставі  інвентаризаційних відомостей.  Варто провести інвентаризацію та списати знищені через воєнні дії активи (п.3 розд. ІV Положення №879).

Запаси, які евакуйовуються переміщуються на нове місце діяльності  на підставі акту приймання-передачі довільної форми. Де зазначається попереднє та нове місце їх перебування. Передача активів відбувається через внутрішнє переміщення.  При цьому, вартість на пакування та транспортування не включається до первісної вартості товарів.

https://oblikbudget.com.ua/article/1301-relokatsya-mayna-z-zoni-boyovih-dy-shcho-z-oblkom-ta-podatkami

І якщо бізнесу держава приділила багато уваги, то  відкритим залишається питання релокації об’єктів комунальної та державної  власності. Інформації про нормативне врегулювання якої не знайдено.

Як і локальної нормативної бази з цього питання в ОВА взагалі. Що є недопрацюванням Верховної Ради та КМУ. Що призвело наразі до величезних втрат.

Натомість, є інформація про дії окремих ОМС із забезпечення релокації підприємств з інших регіонів. Куди входить транспортування, виділення приміщення для виробничих потужностей, приміщення для розміщення  співробітників, допомога у  переоформленні документів, необхідних для початку робіт. Тобто, комплекс рішень та дій.

Наприклад, станом на 03.07.2023 року у Львівську область переїхали 132 підприємства, з яких 100 вже працюють. Найбільше релоковано у Львівський район. Ключовими факторами у цьому відіграли активність територіальних громад, які довели свої переваги. Для підтримки бізнесу в обласному бюджеті передбачено 50 млн грн. Релокований бізнес при перереєстрації у Львівській області отримає 100 тисяч гривень, а при створенні нових робочих місць — додатково ще 100 тис. грн.

В Запорізькій області фінансування на процес релокації не передбачене. Локальна нормативна база відсутня.

Відповідно, у розрізі об’єктів комунального майна маємо відповідальність обласної ради/ОВА та керівника підприємства, які спільно мали вчинити  ряд дій для перенесення діяльності підприємства у безпечне місце. З відновленням його діяльності.

Натомість, нам повідомлено лише  про рішення про зміну юридичних адрес у 2 або 4 об’єктах комунальної власності ЗОР. Оскільки обласна рада та ОВА розходяться у їх кількості. Тобто, ані допомоги у перевезенні матеріальних цінностей та персоналу, ані надання нового приміщення та розселення людей, ані допомоги у відновленні діяльності ані обласна рада, ані ОВА  своїм підопічним комунальним закладам та підприємствам не надало? Принаймні, інформації такої жоден з цих органів влади не надав. Чи можна це назвати  ефективною діяльністю з управління комунальним майном та використанням бюджету? Звісно, ні

За допомогою аналітичної системи Уou Сontrol ми дослідили стан справ у цих об’єктах.

І дізнались, що частина з них продовжує різні юридичні дії. При тому, що ОВА та ЗОР не володіють інформацією про те працює цей керівник на ворога чи ні. Але данні ЄДР, наявність печаток, бланків та ключів  дають можливість  цим керівникам здійснювати правочини, вести юридичні дії, користуватись рахунками очолюваних ними комунальних закладів та отримувати  їх кошті. З невідомим режимом звітування. Оскільки в ЄДР  на сьогодні значиться наступна інформація:

-КУ Обласний центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю ЗОР, Запорізька обл., місто Бердянськ, ВУЛИЦЯ МІЧУРІНА, будинок 87, код – 26468611.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник- Пейчев  Дмитро Дмитрович.

 

-КЗ Бердянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів ЗОР,Запорізька обл., місто Бердянськ, ВУЛИЦЯ СТЕПАНЯНЦЯ, будинок 13, код – 20510312.

В січні 2023 року Мєчова Г.А., яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 звернулася до суду у місті Запоріжжя з заявою про заміну сторони виконавчого провадження стягувача ОСОБА_3 на КЗ «Бердянська загальноосвітня санаторна школа інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР у виконавчому провадженні по виконанню рішення від 28.07.2016 року по цивільній справі за позовом РА ЗМР по Комунарському району в інтересах малолітньої ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав.

За всіма ознаками керівник знаходиться в м.Запоріжжя. Евакуйовано 115 вихованців. 7 супроводжуючих вивезли дітей за кордон.

Фінансування з обласного бюджету продовжується.

Керівник- Мєчова Галина Анатоліївна.

 

-КЗ Обласний соціальний центр матері та дитини ЗОР, Запорізька обл., місто Бердянськ, ВУЛИЦЯ ФРАНКА, будинок 18, код — 38508272.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник – Шендлер Ірина Володимирівна.

-КНП Санаторій медичної реабілітації Глорія ЗОР, Запорізька обл., Приморський р-н, місто Приморськ, ВУЛИЦЯ КУРОРТНА, будинок 83,  02005154.

Фактичне місце розташування Глорії  ДАСУ станом на жовтень 2022 року не встановлено.

Керівник ( в.о.)–Чумаченко Андрій Євгенович.

 

-КЗ Преславська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат ЗОР,Запорізька обл., Приморський р-н, село Преслав, ВУЛИЦЯ ВАРБАНСЬКОГО, будинок 81 А, код -  20510358.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник- Вєльчева Алла Іванівна.

 

-КЗ Чернігівська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступені ЗОР, Запорізька обл., Чернігівський р-н, селище міського типу Чернігівка, ВУЛИЦЯ ЛЕНІНА, будинок 409, код — 24904155.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник – Кордій Олена Анатоліївна.

 

Василівський район

-КЗ Василівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат ЗОР, Запорізька обл., Василівський р-н, місто Василівка, ВУЛИЦЯ ГАГАРІНА, будинок 16,  код -  20518963.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник- Візиренко Віталій Іванович.

 

-КЗ Малобілозерська спеціалізована естетична школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Дивосвіт» ЗОР, Запорізька обл., Василівський р-н, село Мала Білозерка, ВУЛИЦЯ ЩОРСА, будинок 95, код -  25679381.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник – Овсієнко Яніна Миколаївна.

 

Мелітопольський район

-Комунальний заклад «Мелітопольський фаховий коледж культури і мистецтв» Запорізької обласної ради (вул. Добролюбова, буд. 7, м. Запоріжжя, 69000, код 02214633)  31.05.2023 вже отримав судовий наказ про стягнення 19887,44 грн. на користь  ТОВ «Запоріжжяелектропостачання» (вул. Олександрівська, буд. 35, м. Запоріжжя, 69063, ідентифікаційний код 42093239). Справа № 908/1763/23.

За  наданою ОВА інформацію заклад змінив юридичну адресу на м.Запоріжжя. Що підтверджується даними з ЄДР.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується. І за наявності фінансування, вже працюючи на новому місці, заклад має заборгованість по захищеній статті видатків.

З 30.08.2022 керівником значиться Черкес Людмила Олександрівна. До цього керівником був Єгоров Михайло Олексійович.

 

-КЗ Мелітопольська  спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Гармонія» ЗОР Запорізька обл., місто Мелітополь, ВУЛИЦЯ КРУПСЬКОЇ , будинок 22, код 20519856.

МНС застосовало заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівель та приміщень Комунального закладу «Мелітопольська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Гармонія» Запорізької обласної ради, розташованого за адресою: 72319, м.Мелітополь, вул. Івана Алексєєва, буд. 22, шляхом зобов`язання КЗ «Мелітопольська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Гармонія» ЗОР  повністю зупинити експлуатацію приміщень школи за вказаною адресою, окрім робіт, пов`язаних з усуненням порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, до повного усунення порушень, зазначених в акті перевірки №278 від 05.11.2021.  05.03.2022 рішення набрало законної сили. Представник Гармонії  приймав участь у засіданні. ЗОР залучалось до процесу.

Дітей евакуйовано.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник-  Іващенко Сніжана Миколаївна.

-КЗ Мелітопольський  ліцей-інтернат ІІ-ІІІ ступенів ЗОР.місто Мелітополь, ВУЛИЦЯ ГЕРОЇВ КРУТ, будинок 14/1, код 20516042.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник- Кондрашова  Тамара Миколаївна.

 

-КЗ Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей ЗОР.  місто Мелітополь, ПРОВУЛОК 2-Й ЧЕХОВА, будинок 33, код-25219716. Заклад продовжує роботу з позбавлення  батьківства в судовому порядку у Шевченківському районному суді м.Запоріжжя.

Дітей евакуйовано.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник- Власенкова Лариса Миколаївна.

-КЗ Мирненський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей ЗОР, 25214825.Запорізька обл., Мелітопольський р-н, селище міського типу Мирне, ВУЛИЦЯ КОМСОМОЛЬСЬКА, будинок 14 А. Код- 25214825.  На передодні повномасштабного вторгнення заклад у Львівському суді судився з ТОВ «Кондор Логістик» про стягнення 24140,40 грн заборгованості за Договором №61 поставки палива  від 27.04.2020. А також про позбавлення батьківства в Михайлівському суді.

Дітей евакуйовано.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник- Слободян Петро Васильович.

-КУ Михайлівський психоневрологічний інтернат ЗОР. Запорізька обл., Михайлівський р-н, село Показне, будинок 90А , код — 03188576.

Продовжується судова тяганина за  позовом Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області до Комунальної установи «Михайлівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради про застосування заходів реагування у вигляді зупинення експлуатації.

Працює на ТОТ.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник (в.о.)- Пономаренко Віталій Віталійович. Який, за нашими даними, відмовився співпрацювати з окупантами.

 

-КЗ Терпіннівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат ЗОР. Мелітопольський р-н, село Терпіння, ВУЛИЦЯ ЛЕНІНА, будинок 66, код — 20521043.

В апеляційній інстанції розглядається  позов Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області до Комунального закладу «Терпіннівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» про застосування заходів реагування у вигляді зупинення експлуатації.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник – Шевчик Марина Станіславівна.

 

Пологівський район

-КЗ Молочанська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат  ЗОР, Запорізька обл., Токмацький р-н, місто Молочанськ, ВУЛИЦЯ ОСИПЕНКО, будинок 6, код -20511613.

Запорізький окружний адміністративний суд  розглядав у червні 2023 року питання поновлення провадження у справі за позовом ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області (69002, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Фортечна, 65, код ЄДРПОУ 38625593) до Комунального закладу «Молочанська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» Запорізької обласної ради (71717, Запорізька обл, Токмацький район, м. Молочанськ, вул. Осипенко, буд. 6, код ЄДРПОУ 20511613) про застосування заходів реагування у вигляді зупинення експлуатації. І вирішив: Провадження у справі № 280/3893/21, зупинити до припинення воєнного стану в Україні та деокупації території.

Зв’язок з закладом відсутній.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник- Агафонов Віталій Юрійович.

 

-КЗ Пологівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей ЗОР. Запорізька обл., Пологівський р-н, місто Пологи, ВУЛИЦЯ СУВОРОВА, будинок 4, код – 25219828.

В Орджонікідзевському районному суді міста Запоріжжя провадяться дії з відновлення  матеріалів втраченої судової справи за позовом юрисконсульта КЗ про поновлення на роботі. Жодна зі сторін справи матеріали до суду повторно  не подала.

Дітей евакуйовано.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник- Сімоненко Людмила Василівна.

 

-КЗ Токмацька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат ЗОР. Запорізька обл., місто Токмак, ВУЛИЦЯ СЕРЬОГІНА, будинок 4. Код — 20522083.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

Керівник- Симоненко Алла Вікторівна.

 

-КЗ Гуляйпільська спеціалізована загальноосвітня  школа-інтернат ЗОР.

Гуляйпільський р-н, селище міського типу Залізничне, ВУЛИЦЯ ШКОЛА-ІНТЕРНАТ, будинок 22, код- 0515410.

106 дітей евакуйовано за кордон у супроводі 20 дорослих.

Фінансування з обласного бюджету  продовжується.

 

З зібраних даних витікає, що юридична адреса в ЄДР у всіх не змінена, як і місце фактичної діяльності.

Ст.13 ЗУ Про забезпечення прав  свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України   каже:

«2. Здійснення господарської діяльності юридичними особами, фізичними особами — підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія, дозволяється виключно після зміни їхньої податкової адреси на іншу територію України.

Правочин, стороною якого є суб’єкт господарювання, місцезнаходженням (місцем проживання) якого є тимчасово окупована територія, є нікчемним. На такі правочини не поширюється дія положення абзацу другого частини другої статті 215 Цивільного кодексу України.

3. Під час режиму тимчасової окупації платіжний режим діє з урахуванням того, що система електронних платежів Національного банку України та внутрішньодержавні платіжні системи, платіжними організаціями яких є резиденти України, не застосовуються на тимчасово окупованій території.»https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1207-18#n440

З 6 закладів евакуйовано підопічних (за наданою ОВА інформацією),  стосовно 3-х закладів  підрозділи ДСНС вимагають зупинити експлуатацію будівель через їх непридатний стан. Юридична адреса у них не змінена. При цьому, всі вони і в 2022 році, і в 2023 подовжують фінансуватись з обласного бюджету. Кому, де, як і які послуги вони фактично надають не відомо.Як і на які заходи іде фінансування.

 

Щодо контролюючих функцій ОВА:

Жодної інформації з цього питання ОВА не надало. Ані про заходи, ані про відповідальних, ані про законодавче забезпечення. Чи можна це розцінювати за бездіяльність ОВА? Знов натикаємось на нормативну неузгодженість, що згідно Методології Мінюсту, є корупційним ризиком і дозволяє уникати  відповідальності в умовах безконтрольності.  Вкотре пересвідчуємось у відсутності комунікації та взаємодії між Запорізькою обласною радою та ОВА. У нерозумінні цими органами своїх повноважень та обов’язків. У неспроможності співпрацювати на єдиний результат із захисту регіону, а не на особисті інтереси.

На думку  Запорізької обласної прокуратури вих.№ 15/2-242 вих-22 від 28.06.2022 в особі заступника керівника обласної прокуратури Наталі Максименко:

Статути комунальних закладів містять норму, за якою контроль за статутною, фінансовою та галузевою діяльністю закладу здійснюється відповідним профільним структурним підрозділом ОВА та іншими відповідними органами в межах їх компетенцій.

З чим не згодні в ОВА. Так, Департамент освіти і науки ЗОДА, посилаючись на п.7 ст.4 Положення про Департамент, затверджене Розпорядженням голови ОДА  від 20.12.2021 №835, повідомляє що має повноваження здійснювати лише координацію діяльності комунальних закладів освіти в питаннях організації освітнього процесу. І що функція контролю у Департаменту відсутня. Натомість, комунальні заклади є підзвітними, підконтрольними та підпорядкованими Запорізькій обласній раді.

Такий розподіл повноважень існував до періоду воєнного стану. Передавши на час воєнного стану функцію управління до ОВА, законодавці не врегулювали процес евакуації, релокації, обліку, звітування та фінансування об’єктів комунальної та державної власності на ТОТ. Що створює умови для  безконтрольності, безвідповідальності, неефективності діяльності об’єктів комунальної власності, можливості корупційних діянь та загрози правам людей та майну громад. Що мало б спонукати облраду до продовження виконання контролюючих функцій за цими процесами. Чого не сталося.

Суперечність позицій прокуратури та ОВА в погляді на контролюючі повноваження чудово ілюструє  не тільки наявність колізій в законодавстві (корупційний ризик), які не виправляють народні депутати. А і бездіяльність обласної ради у приведенні хоча б локальної нормативної бази та Статутів/Положень об’єктів комунальної власності ЗОР до логічної і дієздатної моделі забезпечення проведення контролю.

В цих умовах, за наданою обласною радою інформацією, виходить, що  функції контролю  в Запорізькій обласній ради (колегіальному органі) здійснюються в ручному режиму одноособово керівництвом ЗОР.  На що обласна рада повноважень керівництву не надавала. Згідно розподілу повноважень, затвердженогоРозпорядженням  голови ЗОР № 13-р від 03.02.2022,  за паном Куценко закріплено  медичну  сферу. За  Людмилою Любим-  бізнес  та спортивну сферу. За Геннадієм Фуксом   бюджетну, земельну, ЖКГ, будівництво…. . Не дивлячись на те, що Геннадій Фукс на виборах  педалював тему екології. На посаді заступника голови облради отримав контроль над найбільшою кількістю галузей. Загалом, до всіх заступників голови обласної ради мають бути  серйозні питання з використання бюджету та збереження комунальної власності за напрямками їх повноважень.

Одноособове прийняття рішень не є ефективним і не відповідає суті колегіального органу. І створило систему, в якій в  діючому під час воєнного стану колегіальному органі встановлено  безконтрольне одноособове (4-мя особами) прийняття рішень з управління об’єктами комунальної власності та витратами коштів обласного бюджету.

Ще раз: 4 особи виконують контролюючі функції за бюджетом області (що на 70% тимчасово окупована) та комунальною власністю ЗОР. При 50%-ій відсутності на роботі половини з них. При тому, що таких повноважень вони від ради не отримували. Обласна рада взагалі  сесійно не визначила  правила своєї роботи під час воєнного стану.

Ми зібрали всю можливу інформацію з цього приводу. Про що в наступній публікації.

Що ж  стосується  системи зовнішнього  державного  фінансового контролю, то, з наданих документів видно, що органи прокуратури та поліції поводять перевірку закупівельних процедур і звертаються до ЗОР та ОВА за інформацією і попередженням про подачу позовів з приводу порушень.  Але, як видно у випадку санаторію Глорія, позов на розірвання спірного договору закупівлі МРТ прокуратурою не подано. За всіма ознаками, іде гальмування розслідувань з боку прокуратури області. Тут можна послатись на ТСК ВР з дослідження використання гуманітарних вантажів, у проміжному Висновку якої стверджується про недостатній рівень ефективності  в роботі правоохоронних органів та органів прокуратури в області. Підкреслюється, що після виявлення, подальша робота гальмується. Що підвішує розпочаті  провадження та  сприяє уникненню фігурантів справ від відповідальності.

Підсумовуючи встановлене під час дослідження, можна зробити висновок про ознаки  бездіяльності ОВА в питанні  покладених на них повноважень з ефективного одноособового управління об’єктами комунальної власності та розпорядження бюджетними ресурсами в Запорізькій області.  Що проводиться нею в  режимі одноособового керівництва. Без звітування і оприлюднення документів. На тлі недостатньо діючої і працюючої в ручному режимі обласної ради.  При обласній прокуратурі, що продовжує займатись спортивною риболовлею. Що призвело  до втрати контролю над майже всіма об’єктами комунальної власності обласної ради, що перебувають на ТОТ Запорізької області. Ті 3-4 підприємства, у яких релокація звелась лише до заміни юридичної адреси, продовжують  фінансуватись бюджетним коштом. Як і більшість з підприємств та закладів, що залишились на ТОТ або евакуювали своїх підопічних за кордон (відповідно, діяльності не проводять).  Яка робота проводиться за таких умов, які заходи фінансуються, де і які послуги надаються, встановити  з наданої і оприлюдненої органами влади  інформації не можливо. Необхідна комплексна перевірка з притягненням винних до відповідальності та вирішенням кадрових питань.

 

Ми готові оприлюднити відповіді та коментарі органів влади на  підняті  питання.

Дослідження проведено ГО Народний Захист в рамках проєкту «На часі!», на волонтерських засадах.

Підтримати нашу діяльність можна перерахувавши кошти на рахунки

В гривні:

Рахунок UA333510050000000002900300005 в АТ «УКРСИББАНК»

Отримувач: Громадська організація «Народний захист»,  ЄДРПОУ 36534850

Призначення платежу: На статутну діяльність ГО Народний Захист.

В євро:

Рахунок UA393510050000026003878802005  в АТ «УКРСИББАНК».

Банк бенефеціара: 07205696, UKRSIBBANK

ANDRIIVSKA STREET 2/12

KYIV, UKRAINE

SWIFT-код: KHABUA2K

Банк-посередник: 07205696, BNP PARIBAS SA

Paris, FRANCE

SWIFT-код: BNPAFRPP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставить комментарий

  

  

  


8 − = четыре

Вы можете использовать эти HTML-тэги

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>