Логин

Июнь 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Май   Июл »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
180х68 YOUCONTROL
transparency_ua-01
ЦЕДЕМ
47887_original
banner_PRAVO-Z_180x68
banner_ZMINA_180x68
banner_UNCPD_180x68
banner_GURT_180x68
banner_GROM-PROS_180x68

Наша кнопка

Разместите нашу кнопку
у себя на сайте

Народная защита
Размер кнопки - 180x68px

код кнопки:
<a href="http://захист.zp.ua" > title="Народная защита" target="_blank"> <img src= "http://xn--80ane0bfp.zp.ua/wp-content/uploads/2012/03/nz-banner_180x68.gif" /></a>

Переждуни повертаються?

Резонанс в Запорізькій області викликала публікація інтерв’ю Злати Некрасової Олександру Мазуру, розміщене на веб-сайті   ІА Українські Новини 29.03.2023 року. https://ukranews.com/ua/interview/2973-zlata-nekrasova-vpershe-rozpovila-hto-naspravdi-prychetnyj-do-rozkradannya-gumanitarnoyi-dopomogy-u

Слайд1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Незрозумілим і суперечливим  були як заголовок «Злата Некрасова вперше розповіла, хто насправді причетний до розкрадання гуманітарної допомоги у Запоріжжі», так і озвучені факти.

Оскільки, озвучені «нові прізвища» насправді Некрасовою на своїй сторінці  у ФБ були оприлюднені ще  17.04.2022 року.

Слайд2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проте, до цього моменту  інформації у відкритих джерелах про претензії з боку правоохоронців  до означених осіб немає.

Ще більшої зацікавленості викликає надана Златою Некрасовою інформація, яка подається у неповному обсязі, що сприяє її спотворенню.

Підемо за хронометражем.

Наприклад:

Хронометраж

 

Слайд3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У своїх заявах про злочини пані Некрасова  визначає термін отримання гуманітарних вантажів  в режимі непідконтрольності їй з 01.03.2022  по 04.04.2022. Що суперечить наданим ОВА Розпорядженням голови ОВА. Згідно яким, з 25.03.2022 по 02.04.2022 Злата Андріївна була заступником Руслана Шиханова. А з 02.04.2022 очолила Гуманітарний Штаб. Відповідно, за всіма ознаками, в Заявах  має місце недостовірна інформація.

Зібрана під час інвентаризації документи  не є конкретними. Кількість піддонів не визначена остаточно. Якщо причиною є недосконало складені під час відвантаження документи, то це має пояснити пані Некрасова. Зі слів якої, вона була присутня, особисто перевіряла, обліковувала та рахувала товари під час завантаження та опломбування вагонів.

Загалом, у відкритому доступі багато різнопланової інформації, що суперечить одна одній. Що ставить більшість інформації під сумнів.

Основні активності пані Некрасової:

Активності

 

Слайд4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аналіз численних новоутворень ОВА (Олександром Старухом) для організації гуманітарної допомоги показує, що ні про яку ефективну роботу та організацію мови не може бути. Більшість НПА низької якості, з таким же рівнем ефективності.  При тому, що Положенням жодному з них не надано функції розподілу гуманітарної допомоги.  У своєму проміжному звіті ТСК ВР зазначила що  законодавчо статус та функціонал гуманітарних штабів/хабів тощо не врегульовно.  Через те, що всі вони створюються у вигляді допоміжних  чи консультативних органів при органах публічної влади, їх діяльність регулюється Положеннями, затвердженими керівником органу що його створює. І додаткове зарегулювання не доцільне.

Що з цього правда, а що викривлена подача мають встановити правоохоронні органи. Які, до речі, і до сьогодні, схоже, навіть повідомлення про підозру не вручили.

Але в  розрізі останніх заяв Юлії Яцик постає ще ряд запитань:

1.Де зараз знаходиться Злата Некрасова?

2.Яка реакція була прикордонної служби на виявлені заборони та порушення?

3.Яка реакція Президента України на порушення його Указу його ставлениками?

https://zabor.zp.ua/new/byvshaya-zamglavy-zaporozhskoy-oblasti-zlata-nekrasova-snova-popala-v-skandal

Загалом, матеріал подається з  реабілітаційним нахилом, що свідчить про намір особи повертатись.

Варто зазначити, що, згідно інформації на сайті ІА Українські Новини, матеріали з плашкою «Документ» можуть розміщуватись на правах реклами.https://ukranews.com/ua/agency-services  Цей матеріал оприлюднено під такою плашкою. Запит про умови його розміщення направлено до Інформаційного Агентства. Яке відповіли, що на сайті помилкова інформація, яку вони випраавили. Стверджуючи що цей матеріал розміщено не на комерційній основі.

Все вищезазначене може вказувати на  ознаки недостовірності  окремих частин оприлюдненої інформації, наданої Златою Некрасовою.

Часткову інформацію скасовує і проміжний звіт ТСК ВР.

Проміжний звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо  переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави зазначає, що

Основними завданнями Тимчасової слідчої комісії є:

1) вивчення та розслідування можливих фактів порушень законодавства  України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання та використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, яка призначена для внутрішньо переміщених осіб, інших осіб, постраждалих від збройної агресії російської федерації проти України (в тому числі пенсіонерів, осіб з інвалідністю, дітей-сиріт), підрозділів Збройних Сил України та Сил територіальної оборони Збройних Сил України;

2) дослідження ефективності рішень центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та інших осіб, щодо організації процесу отримання, розподілу, транспортування, зберігання та використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги;

3) розслідування обставин щодо використання майна загальносоюзних громадських об’єднань колишнього Союзу Радянських Соціалістичних Республік, яке належить державі та перебуває у віданні Федерації професійних спілок України, та іншого державного майна, з метою подальшого його цільового використання для потреб внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави;

4) підготовка пропозицій щодо удосконалення механізму отримання, розподілу та надання гуманітарної допомоги, використання майна для потреб внутрішньо переміщених осіб, інших осіб, постраждалих від збройної агресії російської федерації проти України (в тому числі пенсіонерів, осіб з інвалідністю, дітей-сиріт), сектору безпеки та оборони, а також посилення контролю за дотриманням законодавства України у сфері гуманітарної та соціальної політики.

Станом на 10 березня 2023 року, за участю народних депутатів — членів Комісії, представників Уряду, місцевого самоврядування, правоохоронних органів, підприємств та організацій, експертів проведено 20 засідань, з них 10 виїзних у містах: Запоріжжя – 04.10.2022 р., Дніпро – 05.10.2022 р., Ужгород – 20.10.2022 р., Львів – 22.10.2022 р., Харків – 24.11.2022 р., Чернігів – 12.12.2022 р., Полтава – 08.02.2023 р., Дніпро – 09.02.2023 р., Дніпро (щодо діяльності Запорізької обласної військової адміністрації) – 09.02.2023 р., Київ — 03.03.2023 р. (у Солом’янському районі міста Києва).

За період з 20.09.2022 року по 10.03.2023 року ТСК було направлено понад 200 звернень до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів щодо надання інформації Комісії для виявлення та розслідування можливих фактів порушень законодавства у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги та створення механізму парламентського контролю за отриманням, транспортуванням, зберіганням та використанням за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги. При цьому, в процесі роботи секретаріат ТСК неодноразово зіштовхувався з перешкодами в отриманні необхідної інформації, що створювало затримки в роботі Комісії, ускладнення у підготовці до засідань потребою у отриманні додаткової інформації. Так, з 200 надісланих звернень: 106 — відповідей отримано своєчасно; 4 — відповіді отримано з неповним наданням запитуваної інформації; 87- відповіді отримано з затримкою; 3 — відповіді не надано. Та звертає увагу на ненадання /надання не в повному обсязі/спаму … запитуваної інформації МЗС, Полтавською та Запорізькою  міськрадами, ДАСУ, що доводить системність у порушенні доступу до інформації в країні.

Посадовці ігнорували запрошення на засідання. Як то Юлія Свириденко (перша віце-прем’єр-міністерка України, Міністр економіки України ), Павло Козирєв (заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України – Уповноважений з питань внутрішньо переміщених осіб),  Представники АТ «Укрзалізниця», начальник Львівської ОВА,

«Некрасова Злата Андріївна — заступниця голови Запорізької ОВА та відповідальна за гуманітарний напрямок в області, не з’явилась на засідання Комісії №4 в м. Запоріжжя 04.10.2022 р. та не надала жодних пояснень щодо причин своєї відсутності. На повторний виклик на позачергове засідання №6 в м. Київ прибула з адвокатом Кульчиським Назаром Степановичем (не узгодивши його присутність з членами Комісії) та не надала жодної інформації, яка була необхідна. Даний факт може свідчити про некомпетентність посадової особи та про приховування важливої інформації про отримання, розподіл, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги.»- значиться у Звіті.  https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1689162    Це суперечить висвітленню цієї події Златою Некрасовою.

Загалом на адресу Комісії надійшло актів державного аудиту з додатками більше ніж на 25 000 аркушах, що становить близько 100 томів.

ТСК встановила, що:

  1. В Україні відсутня єдина, централізована, скоординована система з формування потреби на гуманітарну допомогу набувачами (або одержувачами з подальшим переданням набувачам).
  2. Неефективне здійснення оцінки внутрішніх ресурсів та резервів, які могли бути залучені для задоволення гуманітарних потреб без залучення іноземної гуманітарної допомоги. Причина полягає, зокрема, у низькому рівні комунікації між органами влади, військовими адміністраціями, органами місцевого самоврядування, представниками бізнесу та благодійних фондів, громадських об’єднань і волонтерів.
  3. Переважна кількість  ОВА взагалі не зверталися за отриманням матеріальних ресурсів першочергової необхідності з державного резерву України. Також наявні випадки, коли запити військових адміністрацій (наприклад, Запорізької ОВА) Державним агентством резерву України протягом багатьох місяців залишаються без задоволення (згідно відповіді на звернення Комісії від Запорізької ОВА від 09.12.2022 р. за №12388/08-09).
  4. Іноземні донори направляють гуманітарну допомогу без будь-якого попереднього листування із потенційними отримувачами, через гуманітарні хаби, що утворились на прикордонних територіях сусідніх держав. В подальшому, розподіл такої гуманітарної допомоги одержувачам здійснюється волонтерами або працівниками складів (гуманітарних хабів).
  5. Інформація Державної митної служби України, яка надається відповідно до частини 3 статті 11 Закону №1192- XIV за встановленою формою є знеособленою, тобто не містить даних щодо суб’єктів, які ввозять гуманітарну допомогу, номенклатури вантажів та їх вагових, кількісних, якісних характеристик або будь-яких інших ідентифікуючих даних. Також вказані звіти митних органів не містять інформації щодо гуманітарної допомоги, ввезеної за процедурою, визначеною постановою №174. Адже дані щодо обсягів оформлення гуманітарної допомоги сформовані виключно на підставі відомостей з електронних копій митних декларацій, оформлених при переміщенні товарів гуманітарної допомоги через митний кордон України, до яких не відносяться декларації спрощеної форми, що подаються при перетині митного кордону гуманітарними вантажами. Проте механізм, який дозволив би відслідкувати подальшу передачу  товарів, задекларованих як гуманітарна допомога, одержувачам — відсутній.
  6. Суттєво вплинуло на формування порядку складського обліку отриманої гуманітарної допомоги у період воєнного стану прийняття постанови №202, яка, як зазначалося вище, значною кількістю суб’єктів даної сфери правовідносин використовується як виправдання для неналежного ведення обліку або й відсутності такого обліку взагалі. Запорізька ОВА на цю Постанову не спиралась.
  7. Зважаючи на лист Офісу Президента України від 21.03.2022 р. №41-01/402, адресований начальникам обласних та Київській міській військових адміністрацій, питання щодо організації роботи гуманітарних складів повністю делеговане обласним військовим адміністраціям. Так, кожна адміністрація має впроваджувати власні системи, в тому числі щодо визначення складів, осіб, відповідальних за їх функціонування, права доступу до складів, що в свою чергу суттєво ускладнює державний нагляд та контроль, в першу чергу, за цільовим використанням гуманітарної допомоги, обсягами її надходження та розподілу серед набувачів. Залишаються не врегульованими належним чином питання обліку та звітування за розподіл/використання, передачу набувачам гуманітарної допомоги на місцевому рівні: починаючи від обласних військових адміністрацій, і до, так званих, «складів останньої милі». Статистика щодо обсягів отриманої та розподіленої гуманітарної допомоги є суперечливою, зокрема, внаслідок відсутності єдиного підходу до системи величин кількісного обліку, що застосовується учасниками  правовідносин (тонни, пелети, ящики, вагони, одиниці найменувань продукції тощо).
  8. У відповідях на звернення Комісії, а також під час проведення виїзних засідань, начальники та представники окремих обласних військових адміністрацій повідомляли, що в ході діяльності у сфері гуманітарної допомоги використовували систему обліку «Гуманітарна допомога та координація» (ГУДОК). Офісом Президента України було запроваджено державну систему гуманітарної допомоги Human help, яка включала в себе дані складської системи обліку гуманітарної допомоги 36 «ГУДОК» та дані щодо надходження гуманітарної допомоги в область залізничним транспортом. За допомогою цього програмного забезпечення визначені відповідальні особи, оператори програми відображали всі етапи руху вантажів гуманітарної допомоги, починаючи з його декларування, розподілу по складах, видачу, облік залишків і таке інше. Станом на 12.12.2022 року державна система гуманітарної допомоги та система складського обліку «ГУДОК» не працюють, а відповідно, заблоковані доступи до них і операторам (згідно стенограми засідання). Починаючи з 01.10.2022 року Державна система гуманітарної допомоги та система складського обліку «ГУДОК» не працюють. Відповідно, заблоковано доступ до них і операторам, що унеможливлює внесення будьякої інформації. Відповіддю на звернення Комісії від 08.12.2022 р. за №41-01/1424 за підписом заступника керівника Офісу Президента України К. Тимошенка повідомлено, що Офіс Президента України, його посадові особи не є розробниками, власниками та не адмініструють роботу онлайн-системи «гуманітарна допомога та координація» (ГУДОК). Вказано, що Офіс Президента України не є розпорядником інформації щодо місця розташування системи, осіб, які займаються її адмініструванням та не володіє відомостями стосовно порядку отримання доступу до неї.
  9. Рішення про передачу гуманітарної допомоги приймається отримувачем самостійно, в залежності від запитів, що до нього надходять (зважаючи на відомості з відповідей ОВА, наданих на звернення Комісії). В той же час, фактично в процес прийняття рішень та передачі гуманітарної допомоги набувачам інтегровано нового субʼєкта – координаційні гуманітарні штаби. Так, обласними та районними військовими адміністраціями було створено відповідні координаційні гуманітарні штаби, як тимчасові допоміжні органи.
  10. 4 жовтня 2022 року проведено виїзне засідання Тимчасової слідчої комісії у м. Запоріжжі, на якому заслухано представників Запорізької обласної військової адміністрації та Запорізької міської ради, Регіонального відділення ФДМУ та інших запрошених осіб (в межах їх компетенції) про діяльність щодо отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, тимчасового розміщення ВПО та використання державного майна. За результатами заслуховування представників Запорізької ОВА та Запорізької міської ради було ухвалено рішення про визнання доповіді  недостатньою, правоохоронним органам відреагувати на отриману інформацію під час засідання, вжити заходів реагування, згідно компетенції та чинного законодавства України. Разом з цим, запропоновано надати повну інформацію та копії відповідних документів щодо яких було озвучено на засіданні слідчої Комісії, зокрема: щодо повного складу гуманітарного штабу, який працював до 2 квітня 2022 року, і того, який працював після 2 квітня 2022 року з відповідним розподілом обов’язків, а саме з зазначенням структури і зони відповідальності кожної посадової особи в системі; копії протоколів (розподілення, прийняття) та накладних, усі підтверджуючі документи щодо ведення обліку гуманітарної допомоги; щодо того, який підрозділ Запорізької ОВА займається контролем, перерозподілом, споживанням гуманітарної допомоги, яка надходила за бюджетні кошти, та яка надходила з інших областей або держав; щодо обліку гуманітарної допомоги (як вона проводиться, хто відповідальна особа, яка згідно своїх функціональних обов’язків відповідає за організацію розподілу, транспортування, зберігання, використання за своїм призначенням гуманітарної допомоги; надати копії всіх актів ревізії), щодо загальної кількості розміщених ВПО у Запорізькій області; представникам ФДМУ — надати інформацію, чи була співпраця з питання розміщення ВПО із Запорізькою ОВА, в якому форматі вона відбувалася, чи була проведена інвентаризація місць для ВПО. Крім того, Комісією було ініційовано звернення до правоохоронних органів щодо проведення розслідування за фактом надання Запорізькою ОВА та Запорізькою міською радою неповної відповіді на звернення Комісії.
  11. Відповідно до листа від ГУ НП в Запорізькій області від 10.10.2022 р. за №6488/107/06-2022 встановлено, що в провадженні органу та його територіальних підрозділів з 24.02.2022 року перебуває 6 кримінальних проваджень, зокрема:

- №12022080000000284 від 05.04.2022 р. за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частини четвертої статті 191, частини третьої статті 201-2 КК України, за фактом привласнення посадовими особами гуманітарного штабу Запорізької обласної військової адміністрації спільно з іншими підконтрольними ними особами гуманітарної допомоги, яка була призначена для безоплатної видачі населенню м. Запоріжжя та Запорізької області у період з 01.03.2022 р. по 09.04.2022 р. За результатами проведеного досудового слідства жодній особі не повідомлено про підозру, досудове розслідування триває.

- №12022080000000370 від 23.06.2022 р. за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 191 КК України, відносно посадових осіб Запорізької ОВА, які в період часу з 10.04.2022 р. по 24.06.2022 р. зловживаючи своїм службовим становищем, діючи в умовах воєнного часу, вчиняли дії, направлені на заволодіння гуманітарною допомогою, яка ввозилася на територію м. Запоріжжя та Запорізької області. У вказаному кримінальному провадженні також не повідомлено будь-якій особі про підозру, слідство триває.

Інформацію про інші 4 кримінальні провадження, що перебувають в органах слідства ГУ НП в Запорізькій області не надано, стан розслідування у них залишається невідомим.

Крім того, згідно до відповіді, яка надійшла від УСБУ в Запорізькій області від 04.10.2022 р. за №59/5/5/1-4365 на лист Комісії від 29.09.2022 р. за №/9-2022/165598, встановлено, що слідчим відділом УСБУ здійснювалось досудове розслідування у трьох кримінальних провадженнях за злочинами, пов’язаними із незаконними діями з гуманітарною допомогою.

Так, 17.04.2022 року за заявою заступника Голови Запорізької ОВА Некрасової З.А. внесенівідомості до ЄРДР за №22022080000000162 за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 111 КК України, 06.05.2022 р. прокуратурою Запорізької області змінено правову кваліфікацію кримінального провадження на статтю 201-2 КК України та матеріали кримінального провадження за підслідністю направлені до ГУ НП Запорізької області для подальшого розслідування. Крім того, 04.06.2022 р. на підставі повідомлень оперативного підрозділу УСБУ до ЄРДР внесені дані за №22022080000000783 та №22022080000000784 за частиною 3 статті 201-2 КК України за фактами використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги. 08.09.2022 р. Запорізькою обласною прокуратурою вказані кримінальні провадження направлено за підслідністю до ГУ НП в Запорізькій області. Також згідно відповіді Територіального управління ДБР, розташованого у м. Мелітополь, від 04.10.2022 р. №17-2-8968, слідчими ТУ ДБР у м. Мелітополь проводилось досудове розслідування у кримінальному провадженні №62022080020000047 від 29.03.2022 р. за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 191 КК України, за фактами привласнення та зловживання грошовими коштами та можливими зловживаннями з гуманітарною допомогою з боку посадових осіб Запорізької ОВА. 16.05.2022 р. Запорізькою обласною прокуратурою у вказаному кримінальному провадженні визначено підслідність за ГУ НП в Запорізькій області.

Також, членами Комісії під час відвідування 04 жовтня 2022 року Комунального Закладу «Центр Туризму» Запорізької обласної ради виявлено дитяче харчування – йогурт «Me Milk Latte», призначене для харчування дітей в тому числі ВПО, у яких термін придатності сплив більше, ніж на 4 місяці. За цим фактом слідчим відділом ВП №3 Запорізького РУП ГУ НП в Запорізькій області зареєстровано кримінальне провадження №12022082080001517 від 05.10.2022 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 325 КК України. При цьому, з моменту внесення даних до ЄРДР заявнику, тобто Тимчасовій слідчій комісії в порушення вимог статті 214 КПК України не повідомлено про початок досудового розслідування, не надано ні витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, ні повідомлення з реєстраційнимномером кримінального провадження, даними слідчого, статтею, за якою здійснюється відповідне розслідування. Лише після офіційних звернень Комісії на адресу Запорізької обласної прокуратури через 4 місяці вдалося дізнатися дані, які відповідно до Кримінального процесуального кодексу України мають бути надані заявнику протягом 24 годин. При цьому, за інформацією тієї ж Запорізької обласної прокуратури слідство у зазначеному провадженні обмежилося проведенням допитів в якості свідків працівників КЗ «Центр Туризму» Запорізької обласної ради, обшуком та призначеною експертизою якості харчових продуктів. Після п’яти місяців з моменту початку розслідування, слідство вжило заходів, спрямованих на встановлення особи вихователя гуртожитку, яка роздала йогурти ВПО, та призначенням експертизи, натомість не встановлено з якою метою продукти трималися на складі до спливу терміну вживання більше, ніж на 4 місяці, не отримано дозволу суду для огляду складу, на якому зберігалися продукти харчування з простроченим терміном вживання, зокрема, для встановлення наявності там й інших схожих продуктів, не надано правової оцінки діям осіб, які в умовах воєнного стану не забезпечили оперативного переміщення гуманітарного вантажу для невідкладного забезпечення осіб, які потребували допомоги, не досліджено їх дії на предмет халатного відношення до своїх посадових обов’язків, або умисних дій диверсійного характеру, спрямованих на масове отруєння людей, не ініційовано перевірки інших місць зберігання гуманітарної допомоги. Як наслідок, у зв’язку з формальним відношенням до проведення розслідування, поверхневими слідчими діями, які не спрямовані на встановлення істини, слідство триває до теперішнього часу, будь-кому із учасників про підозру не повідомлено, термін направлення справи до суду невідомий.

  1. 09 лютого 2023 року на виїзному засіданні Тимчасової слідчої комісії було повторно заслухано представників Запорізької ОВА та правоохоронних органів області щодо отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, тимчасового розміщення ВПО та використання державного майна у Запорізькій області. Представниками Запорізької ОВА під час засідання зазначено, що Розпорядженням Голови обласної державної адміністрації від 24 січня 2023 року №40 утворено робочу групу з питань координації, організації отримання, розподілу та моніторингу за використанням вантажів продовольчих та непродовольчих товарів, які направлені на адресу Запорізької ОВА, з метою подальшого розгляду та розподілу отриманих продовольчих та непродовольчих товарів. Метою роботи цієї робочої групи є попередній розгляд всіх заявок на отримання тієї чи іншої допомоги від ОВА, визначенняможливості реальної допомоги, опрацювання логістичних питань відвантаження тієї чи іншої допомоги тощо. Крім того, розпорядженням Голови ОВА від 3 лютого 2023 року №54 була створена комісія із встановлення справедливої вартості матеріальних цінностей, отриманих в якості гуманітарної або благодійної допомоги. Фактично ця модель була відбудована Запорізькою ОВА ще з жовтня 2022 року, коли була створена робоча група з координації питань отримання, обліку і розподілу продовольчих товарів, придбаних для задоволення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану, відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 2 березня 2022 року №185 та від 20 березня 2022 року №328. Відповідна робоча група та порядок взаємодії були визначені розпорядженням голови Запорізької ОВА від 7 жовтня 2022 року №444. Очевидно, що ці управлінські рішення мали відбутися набагато раніше, і причиною цих змін не мала би бути саме перевірка Комісією діяльності ОВА. На цьому засіданні Комісія звернула увагу представників Запорізької ОВА на факт введення членів Комісії в оману. Так згідно з листом №12574/08- 09 від 14.12.2022 р. за підписом Голови Запорізької ОВА Старуха О. примусове відчуження або вилучення майна здійснюється військовим командуванням. Запорізькою обласною військовою адміністрацією з 01.03.2022 року примусове відчуження або вилучення майна не здійснювалося. Натомість, за інформацією, яку отримала Комісія від Регіональній філії «Придніпровська залізниця» АТ «Українська залізниця» на звернення від 13.01.2023 р. №442д9/9-2023/8632, згідно з розпорядженням першого заступника голови Запорізької обласної військової адміністрації Володимира Шустова від 10.03.2022 р. №03-48/0622 «Про вилучення вантажів», регіональною філією «Придніпровська залізниця» 11 вагонів з майном (зерном пшениці) 10.03.2022 року були передані для потреб держави по станції Хортиця першому заступникові голови Запорізької ОДА Володимиру Шустову для зберігання на під’їзній колії ДП «ДП АГРОСЕРВІС 2000». На засіданні члени Комісії звернули увагу правоохоронних органів на дану ситуацію та попросили дати належну правову оцінку таким діям (детальніше див. Розділ V Звіту ).
  2. Листом від 14.12.2022 р. №12574/08-09 за підписом Голови ОВА О. Старуха було зазначено, що «примусове відчуження або вилучення майна здійснюється військовим командуванням. Запорізькою обласною військовою адміністрацією з 01.03.2022 р. примусове відчуження або вилучення майна не здійснювалося. З огляду на наведене, у розпорядженні Запорізької обласної військової адміністрації відсутня інформація, про яку йдеться в запиті». За інформацією, яку отримала Тимчасова слідча комісія від Регіональної філії «Придніпровська залізниця» АТ «Українська залізниця» на звернення від 13.01.2023 р. №442д9/9-2023/8632 було зазначено: «Згідно з розпорядженням першого заступника голови Запорізької обласної військової адміністрації Володимира ШУСТОВА від 10.03.2022 р. №03-48/0622 «Про вилучення вантажів», регіональною філією «Придніпровська залізниця» 11 вагонів з майном (зерном пшениці) 10.03.2022 р. були передані для потреб держави по станції Хортиця першому заступникові голови Запорізької ОДА Володимиру ШУСТОВУ для зберігання на під’їзній колії ДП «ДП АГРОСЕРВІС 2000». Також до Комісії було передано копії відповідних документів: розпорядження першого заступника голови Запорізької обласної військової адміністрації Володимира Шустова від 10.03.2022 р. №03-48/0622 «Про вилучення вантажів»; залізничних накладних №45696598, 45702131, 53404646, 45628799, комерційних актів №465403/1, 465403/2, 465403/3, 465403/4, актів загальної форми №1-8 та 19, актів про примусове відчуження або вилучення майна на 11 вагонів, що слідували за накладними №45696598, 45702131, 53404646, 45628799, довідок-висновків про вартість зерна у 11 вагонах, що слідували за накладними №45696598, 45702131, 53404646, 45628799. З результатами вивчення наданих регіональним представництвом документів встановлено, що в актах про примусове вилучення майна стоять підписи командира військової частини А7038 полковника Герасименка Дмитра Дмитровича та голови ОВА Старуха О.В. При цьому підписи О.Старуха в актах про примусове вилучення майна надзвичайно схожі (констатувати ідентичність зможе тільки експертиза) на підпис, який є в листівідповіді Тимчасовій слідчій комісії від 14.12.2022 р. №12574/08-09. Крім того, всі довідки-висновки про вартість зерна, яке вилучалося, були складені та підписані в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОВА Ясинецьким Олександром В’ячеславовичем. Тобто мало місце введення Комісії в оману з боку Запорізької ОВА.
  3. Виявлені факти неналежного зберігання гуманітарної та іншої допомоги, порушення термінів зберігання товарів, низьку якість підготовки матеріалів на звернення Комісії, порушені кримінальні провадження, свідчать про незадовільний рівень організації роботи щодо отримання, зберігання та розподілу гуманітарної та іншої допомоги військовими адміністраціями.
  4. ТСК виявлені непоодинокі факти неналежного виконання своїх посадових обов’язків працівниками правоохоронних органів, зокрема відсутність реагування на виявлені під час засідань факти можливих правопорушень. З метою недопущення в подальшому ігнорування працівниками правоохоронних органів фактів, що містять ознаки кримінального правопорушення в сфері гуманітарної допомоги, Комісія вважає за доцільне запропонувати Міністерству внутрішніх справ України, Офісу Генерального прокурора, Державному бюро розслідувань, Службі Безпеки України, Національному антикорупційному бюро України, Бюро економічної безпеки України взяти на контроль розслідування кожного такого факта.

Виявлені порушення свідчать про неналежний рівень регулювання цього питання на рівні Кабміну. Відповідно, його неспроможність  виконувати свої функції з формування державної політики та контролюючі функції. Що сприяло численним зловживанням на регіональному рівні. в довершення, недіючої правоохоронної системи на містах.

Очевидно, що факти встановлені ТСК і відображені в її Проміжному звіті суперечать  «пухнастому» інтерв’ю Злати Некрасової. Проте, частково ставлять під питання можливість отримання належної доказової бази.  Що може сприяти ухиленню від відповідальності багатьох в Україні. І їх повернення  в публічну площину після Перемоги.  І переждуни  вже починають готувати собі зворотні шляхи. В т.ч. і шляхом «відбілюючих» публікацій з масовими перепублікацями, та використання судових процесів.

Не встигли улягтися пристрасті з етапом «відбілювання», як регіон  полегшено видохнув дізнавшись нарешті про звільнення новопризначеним головою ОВА Юрієм Малашко  скандальної призначенки. https://zabor.zp.ua/new/ochilnik-zaporizkoi-ova-prokomentuvav-zvilnennya-zlati-nekrasovoi-z-posadi-zastupnika?fbclid=IwAR39_209xBUyYPp2ncDf49xE7vPaax4zNl47UHi4lGHUbYJVe6JOEmIoclY

Слайд5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Але і тут у нас кілька запитань:

1.Чому звільнення « з причини призначення нового голови»  відбулось лише 19 травня 2023 року, коли пана Малашко призначено на посаду 7 лютого 2023?

2.Що робив очільник області на протязі 3 місяців не спостерігаючи на робочомі місці свого заступника? І чи не досить повільною є його реакція?

3.Як закривались відомості та нараховувалась зарплата Некрасовій? Звідки у неї 6 днів відпустки за період з 22.02.2023 по 19.05.2023???

4.Які повноваження були покладені на невідомо де перебуваючого заступника? І хто виконував їх під час її відсутності?

5. Які дії вчинив екс-співробітник СБУ для встановлення місця перебування і  повернення на робоче місце свого співробітника?

6. Що взагалі з трудовою дисципліною в Запорізькій ОВА?

І якщо  5 та 6 запитання є  скоріше риторичними. То щоб дослідити обгрунтованість підстав для нарахування зарплати, компенсації та і відпустки, 31 травня 2023 року ми направили запит до ЗОВА.  На який отримали відповідь про подовження строків розгляду до 20 р.д. з підстав необхідності додаткового часу для його опрацювання. Тобто,  в ОВА настільки все погано з документообігом та документальною роботою, що  для  отримання доступу до документації з нарахування зарплат та фактичного перебування у відпустках голови та заступників ОВА необхідні місяці? Сьогодні збігає  останній  штучно затягнутий дедлайн на надання запитуваної інформації, але відповіді від ОВА так і немає.  І тут виникають чергові питання:

1.Що з кадровою, бухгалтерською та обліковою складовою в ЗОВА? Чому апарат ОВА так ретельно приховує інформацію про  перебування на робочому місці , у відрядженнях та зарплати керівництва ОВА?

2.Чи не є затягування у наданні інформації  можливість для внесенням змін у документи?

3.Чи не містять запитувані документи підстав для твердження  про наявність порушень при використанні бюджетних коштів та трудової дисципліни?

4. Для уникнення подібних запитань  і втрати довіри до органу влади чи не легше  не порушувати законодавство і не обмежувати доступ до публічної інформації ( як в розумінні  повноти/достовірності запитуваної інформації, так і дотримання строків її надання)?

І ось  26 червня область сколихнула чергова новина- Некрасова подала до суду скаргу на своє звільнення.  Бажає повернутись на посаду та відшкодування коштів з бюджету за свій  простій. Серйозно? Некрасова вирішила кинути виклик Президенту України, за погодженням з Офісом якого і відбулось звільнення?

Чи довго ще буде тривати це в Запорізькій області?

 

 

Оставить комментарий

  

  

  


+ 7 = девять

Вы можете использовать эти HTML-тэги

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>