Логин

Июль 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Июн   Авг »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
180х68 YOUCONTROL
transparency_ua-01
ЦЕДЕМ
47887_original
banner_PRAVO-Z_180x68
banner_ZMINA_180x68
banner_UNCPD_180x68
banner_GURT_180x68
banner_GROM-PROS_180x68

Наша кнопка

Разместите нашу кнопку
у себя на сайте

Народная защита
Размер кнопки - 180x68px

код кнопки:
<a href="http://захист.zp.ua" > title="Народная защита" target="_blank"> <img src= "http://xn--80ane0bfp.zp.ua/wp-content/uploads/2012/03/nz-banner_180x68.gif" /></a>

Майже ярд отримали медичні інформаційні системи з місцевих бюджетів в 2020

На протязі року ми досліджували електронну систему охорони здоров’я, що забезпечує обмін медичною інформацією та реалізацію програми медичних гарантій населення. Зараз можемо підвести результати.

Спойлер- анонсована реформа в ІТ-частині не передбачає захист прав пацієнтів. Проте, здебільшого в закритому режимі, справно працює на монетизацію коштом місцевих бюджетів.

Розвиток е-медицини в рамках реформування медицини триває вже не перший рік. Вже створено цілу систему державних органів та бізнес-структур, які тільки впродовж 2020 року отримали 800 022 000 грн. з бюджетів всіх рівнів.

Чи не головна роль відводиться ДП “Електронне здоров’я”, яке відповідає за цифрову трансформацію системи охорони здоров’я України та постійно оновлює функціональні можливості на рівні ЦБД eHealth та здійснює повторні тестування МІС (медичні інформаційні системи). Це означає, що МІС може бути в подальшому відключений від ЦБД eHealth по результатам повторного тестування. Проте не відключається.

ДП “Електронне здоров’я”, як Адміністратор eHealth не зобов’язує МІС розробляти весь доступний функціонал, дане рішення приймається кожним Оператором МІС самостійно.

Ознайомитись з поточними статусами впровадження функціоналу для закладів первинної медичної допомоги, закладів спеціалізованої медичної допомоги, а також для аптечних закладів можна за відповідними посиланнями. https://ehealth.gov.ua/pidklyucheni-do-ehealth-mis/
ДП “Електронне здоров’я” має свій знак для товарів та послуг, який належить ДП “Електронне здоров’я” eZdorovya.

До своїх цілей eZdorovya відносить:
- ЗАБЕЗПЕЧИТИ ПРОЗОРІСТЬ ФІНАНСУВАННЯ cистеми охорони здоров’я;
- НАДАТИ МОЖЛИВІСТЬ ПРАЦЮВАТИ БЕЗ ПАПЕРУ- поступовий перехід на електронний облік (е-рецепт, е-картка, е-направлення);
- СФОРМУВАТИ БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩЕ для створення нових електронних сервісів;
- СТВОРИТИ ПРОСТІР ДЛЯ ІННОВАЦІЙ в медицині (machine learning, big data, blockchain, etc.);
- СПРИЯТИ РОЗВИТКУ медичного ІТ-ринку.

З усіх цих пунктів найкраще виходить формувати бізнес-середовище. До прозорісті в держпідприємстві мабуть ще руки не доходять.

eZdorovya є основним розробником технічного ядра eHealth в Україні. eHealth — електронна система охорони здоров’я, що забезпечує обмін медичною інформацією та реалізацію програми медичних гарантій населення;
-Здійснює адміністрування та технічну підтримку центральної бази даних (ЦБД);
-Забезпечує безперебійну роботу ЦБД;
-Забезпечує розробку, оновлення та підтримку програмного забезпечення ЦБД;
-Приймає рішення про підключення, відключення та зупинення доступу МІС до ЦБД;
-Вживає заходів до захисту інформації, що міститься у ЦБД.

Як бачимо, захистом прав пацієнтів ДП не опікується.

Система eHealth складається з:
Центральної бази даних — ЦБД (адміністратор ДП “Електронне здоров’я”);
Електронних медичних інформаційних систем — МІС (системи, які дають змогу автоматизувати роботу медзакладів з ЦБД);

Міністерство охорони здоров’я регулює впровадження eHealth на нормативно-правовому рівні.
Національна служба здоров’я України укладає договори з постачальниками медичних послуг; аналізує та використовує дані з метою прогнозування потреб населення у медичних послугах, розробки програми медичних гарантій, встановлення тарифів, здійснення моніторингу договорів; здійснює оплати за медичні послуги на умовах договору.

При цьому, як показує дослідження, ані Мінздрав, ані НСЗУ, ані ДП “Електронне здоров’я” не проводить перевірку на дотримання власниками численних МІС вимог українського законодавства. Майже всі досліджені веб-сайти МІС не містять найменування юридичної назви власника МІС, більшість – юридичної адреси. Окремі надають інформацію про свої послуги російською мовою, що заборонено з лютого 2021. Переважна більшість сайтів МІС мають низький рівень відкритості і інформативності.

Серед затверджених МОЗ та НСЗУ нормативних документів багато затверджених вимог до технічних показників МІС, і жодного до відповідності веб-сайтів МІС вимогам українського законодавства в частині відкритості, прозорості та доступу до публічної інформації.

В «команді» ДП немає жодного фахівця з інформаційного права, захисту прав споживачів, відкритості влади. І сам сайт ДП не відрізняється від сайтів МІС своєї інформативністю та відкритістю. Відсутні не тільки загальна інформація про порядок доступу до публічної інформації, а і обов’язкові для оприлюднення фінансові звіти починаючи з 3 кварталу 2020 року https://ehealth.gov.ua/dokumenty/ .

Фінансовий бік діяльності ДП не вселяє надії. Не дивлячись на те, що за 2019-2021 роки воно отримало за тендерами від Мінздраву, НСЗУ та ДП «Інфотех» 47 777 836 грн., за узагальненою оцінкою аналітичної системи Уoucontrol, має задовільний рівень фінансової стійкості з тенденцією до падіння. На сьогодні платник податків має податковий борг 9 854 грн.

ДП “Електронне здоров’я”/41848148 засновано Міністерством охорони здоров’я України 03.01.2018 року зі статутним капіталом 100,00грн. Виконуючим обов’язки керівника на сьогодні є ЄМЕЦЬ ОЛЕКСАНДР ВОЛОДИМИРОВИЧ.
Основний КВЕД:
63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність
Інші:
85.59 Інші види освіти, н.в.і.у.
62.01 Комп’ютерне програмування.

Держпідприємство, не дивлячись на свій скромний строк існування, має вже солідну судову історію. З якої стало відомо про кримінальне провадження №12018000000000654 від 29.10.2018 за фактом несанкціонованого втручання до системи комп’ютерних мереж, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України:

«У серпні 2018 року співробітниками ТОВ «ХЕЛСІ ЮА» зафіксовано випадки порушення із боку співробітниками КНП «Ірпінського міського центру первинної медико санітарної допомоги», зокрема виявлено, що до бази «eHealth» від лікарів надходила велика кількість заповнених електронних декларацій, приблизно 8000 декларацій за добу від одного співробітника медичного закладу, що технічно неможливо при вводі електронних декларацій вручну, у зв’язку з тим, що на заповнення однієї електронної декларації потрібно від 5 до 15 хвилин.
Після виявлення даних фактів, уповноважені особи ТОВ «ХЕЛСІ ЮА» заблокували таких користувачів, про що повідомили ДП «Електронне здоров’я».
При моніторингу встановлено, що КНП «Ірпінський міський центр первинної медико санітарної допомоги» звернувся до ТОВ «МедіаСофт» (ЄДРПОУ 32872704) директором являється ОСОБА_3, з метою організації механізму переправлення інформації з бази «УкрМедСофт», до бази «eHealth», без прийняття участі акредитованих медичних інформаційних систем (далі МІС).
Враховуючи наявні обставини та відомості, орган досудового розслідування вважає, що для переправлення інформації з бази «УкрМедСофт», до бази «eHealth» (тобто реєстрація декларацій пацієнтів лікарні) був написаний певний скрипт — програма, яка автоматизує поставлене завдання, яке без сценарію користувач робив би вручну, використовуючи інтерфейс програми.
Окрім того, попередньо встановлено, що частина лікарів КНП «Ірпінський міський центр первинної медико санітарної допомоги», отримували паролі доступу до системи «eHealth» та електронні скриньки до них від гр. ОСОБА_3, інша частина лікарів отримувала дану інформацію від керівництва КНП «Ірпінський міський центр первинної медико санітарної допомоги», що суперечить правилам та порядку доступу до Національної системи електронного здоров’я «eHealth«.
Також при аналізі даної інформації з’ясовано, що програмне забезпечення для внесення декларацій до бази «eHealth», застосовано в той час коли лікарі були відсутні на робочих місцях (в тому числі поза робочим часом, на початку доби а також пізно ввечері наприкінці доби).
Встановлено, що керівництвом ТОВ «Хелсі ЮА» скеровувалися повідомлення про випадки використання скриптів користувачами системи. Користувачі отримували логіни та паролі доступу до «eHealth» від третіх осіб. Номер мобільного телефону телефон та e-mail для відновлення паролю співпадає з контактами директора ТОВ «МедіаСофт» (ЄДРПОУ 32872704) — ОСОБА_3, а саме НОМЕР_1, НОМЕР_2, ІНФОРМАЦІЯ_1. Враховуючи особливості роботи скрипту, є підстави вважати що співробітниками передавалися власні електронні ключі (ЕЦП) третім особам. Таким чином, є підстави вважати, що частина електронних декларацій, які знаходяться в базі «eHealth» вносилися без відома пацієнтів та з порушенням встановленого порядку маршрутизації, що призвело до спотворення процесу їх обробки. »

При цьому, «Медіасофт» і на сьогодні міститься у переліку МІС на https://ehealth.gov.ua/pidklyucheni-do-ehealth-mis/ . Перепосилання з якої на «Медіасофт» заблоковане. http://xn—80ane0bfp.zp.ua/2021/03/mis-8-u-medreformi/. З цього ж рішення суду стало відомо юридичну назву власника МІС- це ТОВ «МедіаСофт» https://mediasoft.com.ua/ua/89-mis-ukrmedsoft-ehealth , яке зареєстроване в Івано-Франківську 18.02.2004 року зі статутним фондом 20 500,00 грн. ФІЦАК ОКСАНОЮ МИКОЛАЇВНОЮ та АНДРЕЇВИМ ВІТАЛІЄМ ДМИТРОВИЧЕМ.

Вивчення договорів доводить повну відсутність вимог НСЗУ до власників МІС по оприлюдненню обов’язкової інформації та захисту прав пацієнтів https://ehealth.gov.ua/wp-content/uploads/2020/01/Dogovir_pro_pidklyuchennya_MIS_do_TSBD.pdf. Відповідно, НСЗУ може пред’явити претензії власнику МІС за порушення технічних вимог, а реалізація захисту своїх медичних прав пацієнтом виглядає дуже ілюзорно.

Наприклад, якщо власник МІС обмежить пацієнту доступ до його медичної картки, призначень, направлень тощо, то жодного юридичного механізму захисту своїх прав у пацієнта немає. Бо такого обов’язку на власника МІС Мінздравом та НСЗУ не покладено. Відповідно, жодної відповідальності за порушення прав пацієнта власник МІС не понесе. Захопившись діджиталізацією, МОЗ не вважає за потрібне опікуватись на законодавчому рівні захистом прав пацієнтів. Головне лише досягнення діджиталізації. Навіть ознаки протизаконних втручань в систему не рятують громадян від недоброчесних власників систем.

Screenshot_79

Screenshot_80

Screenshot_81

Screenshot_82

Screenshot_83

Тільки по цим піддослідним 13 МІС сума виграних в 2020 році тендерів складає 800 млн.грн., сплачених з бюджетів всіх рівнів (переважно з місцевих).

4 МІС пов’язані з ФПГ Макрохім. Всього виявлено дотичність 5 МІС до 6 ФПГ.
За місцем реєстрації 8 власників МІС зареєстрували свої товариства в Києві, 2 у Львові, по одному у Хмельницькому, Черкасах, Вінниці та Харкові. Зі статутним капіталом від 10 грн. до 420 тис.грн.

ТОВ“АЛТ Україна ЛТД” та ТОВ“Здоров’е 24” оголосили про колаборацію і подальшу спільну роботу. Примітно, що ці два товариства пов’язані майже з повним переліком пов’язаних фінансово-промислових груп.

З зазначених на сайті 27 МІС вдалося встановити і дослідити лише 13. І тільки по цим 13 МІС сума виграних в 2020 році тендерів складає 800 млн.грн., сплачених з бюджетів всіх рівнів (переважно з місцевих).

Дотичні лише до однієї ФПГ Макрохім МІС в 2020 році отримали на тендерах 572 307 тис.грн. бюджетних коштів.

Ковід проявив і нові вади в системі МІС. Щойно було оголошено про запровадження паспортів щеплень, як журналісти не змогли отримати їх. За словами медиків через розрізненість МІС, які, за їх твердженням, не синхронізовані між собою.

Загалом, рівень закритості, недостовірності/неактуальності інформації, неузгодженості, безконтрольності та безвідповідальності за дотримання законодавчих вимог та порушення прав пацієнтів вражає. Як і прогресуючий процес зниження прибутковості державного підприємства.

Факапи кадрової політики даються взнаки. Замість призначення керівником фахівця правозахисного нахилу з навичками бізнес-процесів, призначення ІТ-шників прогнозовано веде до тенденції зниження прибутковості, неефективності, закритості та юридичного колапсу.
Не дивлячись на заміну 5 керівників, впродовж 3 років держпідприємство продовжує знижувати свою прибутковість, без перспектив до відкритості, ефективності та захисту прав пацієнтів. Очевидно що медична реформа в останню чергу думає про них. Основним є діджиталізація, піар та монетизація. Яка, як ми бачимо, переважно тече в одні кишені.
Тож питання наведення ладу в процесах медичної реформи, усунення корупційних ризиків та повернення її обличчям до людей не знімається з порядку денного.

Screenshot_70

Screenshot_71

Screenshot_72

Screenshot_73

Screenshot_74

Screenshot_75

Screenshot_76

Screenshot_77

Screenshot_78

Оставить комментарий

  

  

  


семь − = 0

Вы можете использовать эти HTML-тэги

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>