Логин

Апрель 2017
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар   Май »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
180х68 YOUCONTROL
transparency_ua-01
ЦЕДЕМ
47887_original
banner_PRAVO-Z_180x68
banner_ZMINA_180x68
banner_UNCPD_180x68
banner_GURT_180x68
banner_GROM-PROS_180x68

Наша кнопка

Разместите нашу кнопку
у себя на сайте

Народная защита
Размер кнопки - 180x68px

код кнопки:
<a href="http://захист.zp.ua" > title="Народная защита" target="_blank"> <img src= "http://xn--80ane0bfp.zp.ua/wp-content/uploads/2012/03/nz-banner_180x68.gif" /></a>

Проводимо екскурс по бюджетній сесії облради, яка обіцяє бути скандальною

6 квітня 2017 року пройде сесія Запорізької обласної ради. Ніби то звичайна сесія, але ще напередодні навколо неї вирують неабиякі пристрасті. Бо сесія то бюджетна.
На цю сесію вирішено винести 61 питання.

Unable to display PDF
Click here to download

Серед яких 15 викликає серйозні зауваження. Ціна питання майже 300 млн. грн. (295 707 710 грн.)
Про проект Програми автотранспортного забезпечення виконання Запорізькою обласною державною адміністрацією повноважень, що делеговані Запорізькою обласною радою на 2017-2019 роки. ми вже писали

http://xn—80ane0bfp.zp.ua/2017/03/3058/

http://xn—80ane0bfp.zp.ua/2017/03/dodatkovo-pro-avtotransport-zaporizko%D1%97-oda/

Наступні 15 розберемо зараз. Їх можна умовно розділити на 4 групи.
1. На придбання основних засобів КП «Автогосподарство» ЗОР та КУ «Обласна клінічна психіатрична лікарня» ЗОР на майже 100 млн. грн. А саме, за рахунок Програми розвитку автомобільного транспорту в Запорізькій області на 2013-2017 роки ( затверджена рішенням ЗОР № 12 від 22.11.2012 (зі змінами) Запорізька ОДА пропонує придбати для Автогосподарства автобуси на суму 56 млн.грн., а також витратити на страхування та реєстрацію їх 1,4104 млн.грн. А також придбати магніто-резонансний томограф за 45 млн.грн. для психлікарні (???) і за 2,5 млн.грн. обладнати приміщення для нього (?).

Департамент промисловості та розвитку інфраструктури ОДА вважає що придбання автобусів допоможе покращити обслуговування пасажирів на приміських маршрутах та забезпечити рентабельність, а Департамент охорони здоров’я взагалі не обгрунтовує свою пропозицію. Натомість ми вже писали про рівень прибутковості Автогосподарства. (З 2005 року прибуткове лише 2015 році з прибутком у 11 100 грн.) На сьогодні має борг майже в 1 млн.грн. http://xn—80ane0bfp.zp.ua/2017/04/3094/

Постає запитання: на скільки Департамент промисловості з КП планують підняти рентабельність? Який рівень прибутковості забезпечити? І за рахунок чого планують підвищити рівень якості надання послуг? Оскільки в проекті Програми про це жодного слова.

До того ж, 4 квітня з програми «Гроші» стало відомо про продовження використання автомобіля Лексус головою ОДА Костянтином Брильом. https://www.youtube.com/watch?list=PLzg4Ge9VHZEwqoLEcToXT_L3FA_YBjean&v=8tu-0hSejAM
Хоча договір на його використання між КП Автогосподарство та Запорізькою ОДА закінчився 31.12.2016 року. А новий не укладено. Тож чиїм коштом сплачує Автогосподарство утримання коштовного авто? І чи варто виділяти кошти обласного бюджету цьому КП до з’ясування всіх питань про ефективність використання бюджетних коштів та комунальної власності?

2. Другу групу об’єднує так званий «силовий блок», фінансування на який останнім часом з різних джерел сягає небачених до цього часу вершин. Так, за чотирма Програмами на суди, органи прокуратури, СБУ, податкової, ДФС, ВСУ, Нацгвардії, Нацполіції, Держприкордонслужби планується витратити майже 90 млн. грн. (88 297,67 грн.). Але, згідно Конституції України всі ці органи мають фінансуватися ВИКЛЮЧНО коштом державного бюджету. Тим більше, що тут треба враховувати і питання додержання державної таємниці.
Натомість Запорізька обласна рада не має повноважень приймати рішення щодо фінансування ЗСУ та інших правоохоронних структур. Як не має і повноважень перевіряти витрачання цих коштів. Натомість, аналіз розподілу бюджетних асигнувань попередніх періодів свідчить про відсутність впливу фінансування на підняття рівня безпеки і додержання прав громадян Запорізької області. Більш того, область лідирує в Україні за показниками рівня корупції та рівня злочинності. При цьому, використання коштів за цими Програмами має великий рівень закритості. Так СБУ відмовляється надавати інформацію про перелік закуплених за кошти обласного бюджету автомобілів. А ДФС не відкриває громадськості навіть інформацію про використання бюджетних коштів комунальними установами, не те, щоб про свої витрати.

Програма ж забезпечення тероборони взагалі створювалась на підставі закритого грифом «ДСК»  Указу Президента, яким затверджено Положення про тероборону, яке також є закритою інформацію. То ж виникає питання: як можна виділяти кошти на структури, повноваження і функціонал яких не відомі?  Контролю над яким у обласної ради немає, які не підзвітні облраді?  Тобто, контроль за використанням коштів цими підрозділами належить виключно Міноборони. А заходи Програми, як і інші Програми цього блоку містять фінансування матеріально-технічного забезпечення обласного військомату. В трьох проектах Програм під різними заходами планується виділити кошти на військомат.

Детально проекти цих Програм ми вже розбирали:

http://xn—80ane0bfp.zp.ua/2017/04/yak-zastaviti-derzhavu-vikonuvati-svo%D1%97-oboronni-funkci%D1%97/

http://xn—80ane0bfp.zp.ua/2017/04/yak-oblasni-koshti-vplivayut-na-riven-zlochinnosti-v-oblasti/

http://xn—80ane0bfp.zp.ua/2017/04/oblasnu-radu-prosyat-profinansuvati-pravove-zabezpechennya-vijskovogo-stanu/

При цьому,  ще виноситься на затвердження проект Програми на мобілізаційні заходи, до якої і повинні бути внесені частина заходів з усіх цих Програм.

Тож, може доцільно приймати рішення відповідно до своїх повноважень, і залишити КМУ та Міністерству Оборони виконувати свої функції, а кошти за цими проектами програм перерозподілити на нагальні потреби мешканців Запорізької області? Наприклад на підтримку АТОшників та їх родин. Щоб наші військові спокійно захищали Батьківщину, розуміючи що їх діти отримають належне виховання та лікування. Що на урочисті заходи з вшанування побратимів будуть виділені кошти в окремій Програмі, а не витрачатимуться  з різних Програм  з порушенням цільового призначення, що потім буде предметом окремого розгляду.

Може доцільно приймати одну виважену і обгрунтовану Програму замість розпилення коштів по чотирьом, які будуть профінансовані частково і мати купу неналежних заходів із проблемами в звітуванні?

Вивчаючи гуманітарну сферу ми з’сували, що окремі військомати та в/ч постійно у великій кількості отримують гуманітарну допомогу, як від сторонніх благодійних організацій, так і через свої благодійні фонди. Гуманітарка іде також по лінії Міноборони і багатьох Міністерств. То де ж тоді та гуманітарка і податки українців, якщо при такому посиленому фінасуванні і додатковому забезпеченні військових і далі продовжують дофінансовувати волонтери та місцеві бюджети?

Бо необгрунтовано довго вже тягнеться період , всупереч діючому законодавству, перекладання фінансування ЗСУ , їх комунальних послуг, ремонту автомобілів та забезпечення всім необхідним за рахунок місцевих бюджетів. В той час, як МО звітує про достатній рівень фінансування. А розслідувачі оприлюднюють все нові і нові випадки миттєвого збагачення можновладців в пагонах.

Виключенням є Програма організаційного забезпечення діяльності судів, які розташовуються в приміщеннях органів місцевого самоврядування.

3. До третього блоку відносяться програми розвитку громадянського суспільства, розвитку інформаційно- просвітницької діяльності, розвитку інформаційної галузі, а також Програми правової освіти, розробником і виконавцем якої чомусь є Департамент освіти, а не управління комунікацій з громадськістю Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації .
До окремих інформаційних Програм віднесено роз’яснення і рішень і політики Уряду і Президента (що повинно фінансуватися коштом державного бюджету), а також сприяння в проведенні громадських слухань, які є механізмом  не органів виконавчої влади, а  органів  місцевого самоврядування, і фінансуються коштом того органу, який проводить ці слухання (згідно ЗУ Про органи місцевого самоврядування в Україні).
Більшість Програм після ознайомлення з ними, складають враження створення лише з метою піару та підкупу громадськості. А також переваги інформування громадськості замість взаємодії. Тобто фіксується падіння рівня розвитку громадянського суспільства до рівня 2011 року.
А аналіз Звіту ОДА з виконання Програми сприяння розвитку громадянському суспільству за попередні роки взагалі жахає. За нашими спостереженнями майже 80% звіту – нецільове використання коштів.

http://xn—80ane0bfp.zp.ua/2017/04/oda-zvituye-za-vitracheni-koshti-na-rozvitok-gromadyanskogo-suspilstva-vilshe-80-necilove-vikoristannya/

Тож замість купи неефективних і суперечливих Програм може варто вже прийняти кілька структурованих за своїми напрямами і економічно обгрунтованих Програм, які націлені на конкретні результати з поліпшення рівня життя громади області?

4. До четвертого блоку належать різні Програми. На кшталт Програми з впровадження елементів електронного врядування і звітування за виконання попередньої.
Програми із забезпечення житлом дітей-сиріт Департаменту освіту. Дуже необхідна Програма. Але зміни що до неї вносяться наводять на думки що готується нова корупційна схема. Бо фінансування з рівномірного розподілу коштів між районами (на умовах фінансування житла 50/50 (область/район)) перерозподіляється на користь приморських районів та м.Бердянськ. В такому разі необхідні і належні механізми захисту цього житла, яке, виходячи з тексту Програми, не зрозуміло в якому віці і за якими критеріями буде надаватись дітям. І чи надовго після цього щасливі володарі житла у моря збережуть право власності на нього.

Ще одна Програма запроваджує вертольотне забезпечення для надання невідкладної допомоги в важкодоступних місцях. Дуже важлива і необхідна Програма. Але чи не стане це черговим видом транспорту корманичів? І чи дійсно ми можемо бути впевнені що за небхідності до нас прилетить вертольот на допомогу, а не буде літати на ВІП-полювання? Додержання цільового  використання залежить від нас. Наскільки ми будемо контролювати використання цієї техніки і цікавитись її роботою. Щоб не було в нас створене нове Автогосподарство, з яким потім доведеться розбиратися громадськості і депутатам щоб вивести на прибутковість і ефективність.

А Програма зі встановлення стаціонарних екопостів може бути замінена на придбання пересувних екопостів за прикладом м.Дніпро, де придбані приблизно за 30 млн.грн. два пересувні пости ефективно працюють. Тож чому не скористатися позитивним досвідом сусідньої області? За таких умов зникнуть ризики відмивання коштів на капвидатках і на наступному утримання цих постів. А також  це підвищить рівень отримання громадянами достовірної інформації про екологічний стан в області. Ризиком залишиться лише процедура державних закупівель. Щоб не повторилась історія з ангіографом.

Ознайомлення з усіма проектами Програм наводить на думку що ОДА, як розробник проектів Програм, підійшла до їх створення не серьозно, просто замінюючи старі дати на титульній стороні на нові. Не обтяжуючи себе розробкою індикаторів, вивченням ефективності використання коштів за попередніми Програмами і не проводячи аналіз їх виконання і ефективності. А це і є делеговані повноваження ОДА, на які вони просять виділити кошти обласного бюджету (майже 100 мл. грн.)  на забезпечення себе автотранспортом, додаткових заробітних плат та інших витрат, які пов’язані саме зі створенням проектів Програм.

При цьому представники ОДА забувають що органи виконавчої влади фінансуються виключно коштом державного бюджету в межах затверджених КМУ кошторисів.

http://xn—80ane0bfp.zp.ua/2017/03/3058/

http://xn—80ane0bfp.zp.ua/2017/03/dodatkovo-pro-avtotransport-zaporizko%D1%97-oda/

Можливе додаткове фінансування з обласного бюджету на виконання делегованих облрадою повноважень, але якщо депутати вирішать що ці повноваження виконуються на належному рівні, кошти витрачаються за цільовим призначенням, а звіти надаються обгрунтованими і достовірними.

Тож слово за депутатами.

А ми завтра будемо спостерігати за результатами голосування по цим програмам.

Оставить комментарий

  

  

  


восемь × = 16

Вы можете использовать эти HTML-тэги

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>