Логин

Март 2016
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев   Апр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
180х68 YOUCONTROL
transparency_ua-01
ЦЕДЕМ
47887_original
banner_PRAVO-Z_180x68
banner_ZMINA_180x68
banner_UNCPD_180x68
banner_GURT_180x68
banner_GROM-PROS_180x68

Наша кнопка

Разместите нашу кнопку
у себя на сайте

Народная защита
Размер кнопки - 180x68px

код кнопки:
<a href="http://захист.zp.ua" > title="Народная защита" target="_blank"> <img src= "http://xn--80ane0bfp.zp.ua/wp-content/uploads/2012/03/nz-banner_180x68.gif" /></a>

Старі кадри борозду портять?

Завтра на сесії міської ради буде розглядатися Положення про місцеву ініціативу.
Це є чергова спроба впровадження в Запоріжжі механізмів демократії участі.
Кілька років Народний Захист  подавала проекти рішень, пропонуючи порядки проведення громадських слухань, консультацій з громадськістю, громадскої експертизи тощо.
Надавали і впорядку місцевої ініціативи згідно Статуту(який морально застарів та не відповідає вимогам сьогодення). Ми не раз ініціювали створення робочої групи за цчасті громадськості задля створення нової редакції  Статуту, але нам або взагалі не відповідали, або відписувались що вже така група працює. А віз і нині там.
Цього разу проект рішення подали депутати двох фракцій. Проект опрацьовано разом з громадськістю, тобто з тим  самим
«первинним суб’єктом місцевого самоврядування, носієм його функцій і повноважень», яке як зазанчає у своїх зауваженнях пані Маковей, здійснює своє право на місцеве самоврядування «самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.»
Тоді взагалі не зрозумілі і не логічні  її заперечення  на проект цього рішення.
Звісно  міська влада не бажає визнавати право організацій громадянського суспільства  та органі всамоорганізації населення на участь в місцевому самоврядуванні, але керівник юридичної служби не може не знати  вимоги

Статті 25 Статуту територіальної громади  м.Запоріжжя.

 Інші форми участі членів територіальної громади у здійсненні місцевого самоврядування

 1. Перелік форм участі жителів міста у здійсненні місцевого самоврядування, визначений цим Статутом, не є вичерпним.
2. Органи та посадові особи місцевого самоврядування сприяють становленню нових форм участі жителів міста у здійсненні місцевого самоврядування.

Таким чином, як  закріплення суб’єктності організацій громадянського суспільства  та органів самоорганізації населення на участь в місцевому самоврядуванні, так і  запровадження нових механізмів передбачено Статутом територіальної громади м.Запоріжжя, так і  гарантується ЗУ «Про  місцеве самоврядування в Україні».
І про це пані Маковєй не може не знати як юрист.
То навіщо тоді вона маніпулює термінами і підміняє поняття?
Керівника юридичної служби міської ради, що не визнає прав громадян дуже важко уявити на зарплаті у громади.
Не може бути прийнято також зауваження стосовно незрозумілості створення ініціативної групи, оскільки об’єднення зусиль трьох осіб не потребує додаткового регулювання.
А збір 250 підписів на підримку відповідає діючий нормі, але набирає нової сучасної форми.
Єдине що варто уваги в цих Зауваженнях, це внесення до проекту рішення ще одного пункту про внесення змін вІнструкцію з діловодства у міській раді, її виконавчому комітеті, виконавчих органах міської ради, затвердженої розпорядженням міського голови від 10.02.2012 № 64р для нормування ведення Книги  реєстрації місцевих ініціатив
Взагалі не зрозумілі  заперечення на прийняття Положення в якості ДОДАТКУ до Статуту територіальної громади.
Саме це передбачає п.2. проекту рішення: «
  • Прийняти  «Положення про місцеві ініціативи у м.Запоріжжя»  в якості  Додатку до Статуту територіальної громади м. Запоріжжя.»

 

  • А задля забезпечення процедури прийняття змін до Статуту в проект рішення внесено п.4 : «
  • Робочій групі з розробки нової редакції Статуту територіальної громади м. Запоріжжя внести це Положення  у якості Додатку до нової редакції Статуту територіальної громади м. Запоріжжя.»

 

  • Норми  Положення жодним чином не суперечать  ст.20  Статуту, бо у п.3 проекту рішення передбачається:
  • «Внести зміни до ст.20 Статуту  територіальної громади м. Запоріжжя у зв’язку  із новою формою регулювання механізму  проведення місцевої  ініціативи, виклавши   зміст ст.20   Статуту  у наступній редакції: «Право членів територіальної громади м. Запоріжжя на  місцеву ініціативу регулюється відповідно до «Положення про місцеві ініціативи у м. Запоріжжя», що є Додатком до Статуту територіальної громади м. Запоріжжя.»

Як не зрозуміле посилання на можливість внесення змін до Статуту на підставі результатів місцевого референдуму(законодавче регулювання якого на сьогодні відсутнє).

Наведення «проведеного аналізу аналогічних Положень, які прийняті і діють в інших містах України» без зазанчення слабких і сильних сторін цих актів, є ніучемним. Оскільки, в данному випадку,  слабкі сторони цих Положень  зазначаються як еталонні.

Пані Маковей  не навела жодного нового механізму демократії участі, які запроваджуються в інших містах. Тобто  вона пропонує орієнтуватися Запоріжжю на застарілі практики та зневажати прогресивні норми законодавства і позитивніпрактики, що розширюють права громадян. А саме на створеннянових механізмів демократії участі націлена затверджена Указом Президента №68 Стратегія розвитку громадянського суспільства в Україна на 2016-2020 роки.

І особливе значення розвитку та впровадженню цих механізмів приділяється саме на рівні місцевого самоврядування в умовах децентралізації.

Прикро бачити як старі погляди  і критична відсталість знання новел законодавства окремих людей намагається затягнути у дрімуче  минуле  все місто.

Як старе чинить  шалений супротив приходу нового, прогресивного і  демократичного  в наше суспільство.

Маю надію що у депутатів стане зрілості та волі прийняти  рішення про затвердження Положення про місцеву ініціативу і зробити перший, але дуже важливий крок вперед у розвитку міста по виходу його з рангу стагнаційної території з питань розвитку громадянсьвого суспільства.

Оставить комментарий

  

  

  


восемь − 3 =

Вы можете использовать эти HTML-тэги

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>